Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Boba Jovanović - Igor Vasiljev - Milan Popović

Izložba tri beogradska slikara Bogoljuba Jovanovića, Milana Popovića i Igora Vasiljeva biće otvorena u subotu 1.marta 2014. u 19 časova u galeriji Hexalab, Njegoševa 5 u Beogradu.


 


Publici će na uvid biti ponuđeno preko 70 slika i crteža, uglavnom nastalih u periodu 1950 – 1955. Veliki broj izloženih radova  publika će imati priliku da vidi prvi put, a izložba će dati šansu za još jednu ocenu slikarstva Jovanovića, Popovića i Vasiljeva.



 Izuzetna šesta decenija prošlog veka  u srpskom slikarstvu u radovima ovih autora je ponudila novu figuraciju koja je kasnije iznedrila mnoge likovne trendove, pa i čuvenu Medialu smatraju likovni kritičari i teoretičari, uvrštavajući sva tri slikara u najznačajnije autore tog perioda.  Iako se radi o tri potpuno različite ličnosti, o tri autentične poetike, od filosofsko-kosmičkog, preko grotesknog do mistične opsesije smrću, ono što im je zajedničko to je buntovnička hrabrost da se u vremenu soc realizma i nadolazećeg enformela posvete slici sa čovekom kao centralnim motivom.



Za ovu priliku je štampan katalog na 40 strana, za koji je  tekst napisao Sreto Bošnjak koji u završnom delu kaže  ''da je  izložba  u galeriji Hexalab istorijski, estetički i etički čin'', potkrepljujući to činjenicom da autentičnost i originalnost ovih slika i crteža nisu prolazne i da predstavljaju trajnu vrednost.



Izložbu ova tri kultna slikara posleratnog Beograda otvoriće naš poznati teatrolog  i književnik Jovan Ćirilov. Na otvaranju će govoriti i Sreto Bošnjak. Izložba će biti otvorena do 31.marta 2014. Slike i crteži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija i državnih institucija.


 



Datum objavljivanja: 28.02.2014.