Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bob Marley u Vojvodini

Otkrivanje spomenika Bob Marley-u, prvog u Evropi, najavljeno je za sutra, 23. avgust 2008. godine, u 21.00h u Banatskom Sokolcu, Srbija.


 


"Zapravo i nije reč o klasičnom spomeniku, možda bismo pre mogli reći da je to skulptura Bob Marley-a. Skulptura rege ikoni izraz je divljenja za muzičko delo koje je ostavio iza sebe, ali i za humani doprinos u borbi za slobodu, ravnopravnost i jednakost", kažu organizatori iz Rock Village-a i napominju da će nas ovaj "borac za mir sa gitarom u ruci" podsećati da se svi konflikti mogu rešavati mirnim putem, i da je muzika univerzalni jezik koji povezuje sve ljude sveta.


Skulpturu Bob Marley-a je izradio vajar Davor Dukić, a skulptura je urađena u poliesteru. Davor Dukić je rođen 1979. godine u Karlovcu, R. Hrvatska, a 2004. je magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd, Vajarski odsek. Prvu samostalnu izložbu "Idoli i igračke" imao je 2006 godine u Domu omladine Beograd. Učestvovao je na više izložbi i spada među najpresprektivnije sprske vajare.


Sama ceremonija otkrivanja spomenika Bob Marley-u predviđa da u njoj učestvuju najeminentniji muzičari iz regije uz podršku prijatelja sa Jamajke, Gane i Surinama. Kompletna režija otkrivanja spomenika poverena je reditelju Saši Gabriću. Dado Topić, Braća Jelić (YU grupa), Abraham, Del Arno band, Partibrejkers, Neša Galija, samo su neki od učenika programa otkrivanja spomenika.


 



Datum objavljivanja: 22.08.2008.