Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Blueprint Dušice Dražić

U sredu, 17. avgusta u 20 sati u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se samostalna izložba autorke, Dušice Dražić, pod nazivom, "Blueprint ". Radovi se mogu pogledati do 1. septembra, 2011. godine.


 


Instalacija Dušice Dražić Blueprint je ilustracija značaja beleženja usmene istorije i individualnog sećanja stanovnika grada za očuvanje autentičnosti i identiteta jedne urbane celine koja se nalazi van centralnog gradskog jezgra, i koja je i sama uobličena i definisana intimnim/privatnim sećanjem i istorijama svojih stanovnika. Ovaj rad Dušice Dražić „problematizuje savremene promene u urbanom tkivu grada, istovremeno u kontekstu kolektivnog i individulanog sećanja i uloge mesta u definisanju identiteta pojedinca i lokalnih zajednica. Instalacijom Blueprint Dražić pokušava da problem transformacije i nestajanja starih beogradskih naselja ne stavi samo u kontekst savremenih društveno-ekonomskih promena, već i da ukaže na koji način promene u urbanom tkivu grada utiču na pojedinca i njegovu vezu sa gradom u kojem živi. Rekonstruišući u galeriji trenutak nestanka/rušenja jedne tipične porodične kuće u jednom od beogradskih naselja, Dražić pokušava da u vremenu i prostoru uhvati trenutak promene, trenutak kad stara kuća nestaje a na njenom mestu ostaje samo prazno mesto. Prenoseći u galeriju šut, ostatke porušene kuće, kojim prekriva celi prostor galerije, ona primorava posetioce da hodaju po ostacima nekadašnjeg privatnog, ličnog prostora. Na taj način konstruiše privremeno “arheološko” nalazište, u kojem možemo naći, iskopati ostatke i tragove života nekadašnjih “ukućana”. Slavica Radišić (odlomak iz teksta u katalogu)



 

Dušica Dražić (1979, Beograd) istražuje ambivalentni odnos grada i ljudi, njihovu uzajamnu podršku i zaštitu, kao i njihovu uzajamnu izolaciju i destrukciju. Traga za prostorima nepravilnosti, razlika, fleksibilnosti, intuicije sa fokusom na napuštena i zaboravljena mesta, promišljajući opaženu transformaciju na nivou kulturološkog kontinuiteta, simboličkih nepravilnosti i individualnih delovanja. Diplomirala je na Odseku za fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (2004), a 2006. je završila MFA program “Umetnost u javnom prostoru i nove strategije” na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru (Nemačka). Dobitnik je značajnih nagrada - Dimitrije Bašičević Mangelos (Srbija) i Mladi evropski umetnik (Trieste Contemporanea, Italija). Više o radu na www.dusicadrazic.wordpress.com



Instalacija Dušice Dražić Blueprint je deo projekta Sećanje grada koji istražuje sećanje Beograda – kolektivno i individualno –  kao i različite modele i načine za aktivaciju sećanja u urbanoj regeneraciji i formiranju identiteta grada, od onih koji spadaju u domen javnih kulturnih politika, zatim delovanja nadležnih institucija kulture i civilnog sektora u kulturi, do onih u domenu umetničkih i kulturnih praksi grupa i pojedinaca. U tom cilju je predviđeno da se u okviru projekta organizuje tri tipa aktivnosti: 1. simpozijum na temu uloge sećanja u formiranju identiteta i planiranju razvoja grada namenjen stručnjacima i profesionalcima različitih profila; 2. realizacija umetničke instalacije u javnom prostoru koja će za temu imati kolektivno sećanje i koja će biti rezultat rada s lokalnom zajednicom; 3. realizacija umetničkog rada koji se bavi mestom individualnog/privatnog sećanja u razvoju grada.



Izložba Blueprint je deo projekta Sećanje grada u organizaciji i produkciji Udruženja Kulturklammer i Udruženja Brunch  i u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.



U subotu, 20. avgusta od 19 sati u prostoru Likovne galerije biće održana diskusija u okviru projekta Umetnik kao publika. Autor projekta Umetnik kao publika i moderator razgovora – Mg Boba Mirjana Stojadinović / Produkcija projekta Umetnik kao publika – Udruženje umetnika DEZ ORG / Partner projekta Umetnik kao publika – Kulturni centar REX / Projekat Umetnik kao publika je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija


Portfolio Kulturni centar Beograda


 



Datum objavljivanja: 15.08.2011.