Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Biserka Petrović: Iluzije/jedinstvo suprotnosti

Izložba crteža Biserke Petrović “Iluzije/jedinstvo suprotnosti” jotvorena je do 3. februara u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

 


“…Težim da putem ovih radova ukažem na preplitanje oprečnih emocija i stavova u ljudskom biću, a u zavisnosti od preživljenih iskustava i pređenog životnog puta. Postupci i stavovi se menjaju s promenama koje vreme i proživljeni događaji neumitno izazivaju. Svaki od ovih crteža može se posmatrati pojedinačno, ali u datom redosledu formiraju celovitu priču o ljubavi i odrastanju, ako na njih gledamo kao na unutrašnji mir koji se postiže shvatanjem…



Četiri aktera ovih scena su (po mojoj zamisli), iste osobe pre i posle nekoliko decenija traganja. Dva muška lika predstavljaju jednog čoveka u mlađem i u starijem dobu, što je slučaj i sa dve ženske osobe. Opet, podrazumeva se da ostavljam posmatraču slobodu različitih tumačenja svake slike pojedinačno…”  (Autorka)


Biserka Petrović je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za grafiku. Master iz iste oblasti završila je na Accademia di Belle Arti (Firenca, Italija). Dobitnica je stipendija Grada Lazarevca, norveške Vlade i italijanske Vlade, kao i Fondacije za mlade talente Republike Srbije. Član je slikarske sekcije ULUS-a od 2016. godine. Kolektivno je izlagala na velikom broju izložbi, kao i na bijenalima grafike u Rumuniji, SAD-u, Italiji, Danskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Srbiji… Nakon školovanja u Srbiji i Italiji, živela je i radila u Firenci od 2005. do 2015. godine predajući slikarstvo i crtež na internacionalnim akademijama, radeći kao umetnik u muzeju Palazzo Strozzi i aktivno razvijajući svoju umetničku praksu. U toku 2016. godine boravila je u Poljskoj, u Gdanjsku, slikajući “Loving Vincent”, prvi dugometražni film u istoriji svetske kinematografije kompletno oslikan rukom, uljem na platnu: www.lovingvincent.com.  Trenutno živi i stvara u Lazarevcu.


 


Datum objavljivanja: 29.01.2018.