Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bio - umetnost u urbanom prostoru

U sredu, 7. jula u 19.30 časova u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, otvara se izložba Miška Pavlovića, "Bio - umetnost u gradskom prostoru", ( Projekti grupe TAT). Izložba traje do 20. jula.

 


Delo onoga koji gradi počinje da propada već po završetku radova.

Delo onoga koji sadi naprotiv, izgledaće sve bolje i bolje.

Vilijam Šenston, engleski pesnik i baštovan (18.vek)


Bioumetnost u gradskom prostoru


O doktorskom umetničkom projektu Miška Pavlovića


Tema doktorskog umetničkog projekta Miška Pavlovića Bioumetnost u gradskom prostoru je obrazloženje aktivnosti i likovne poetike umetničke grupe Topiary Art Trust u urbanom okruženju, čiji je on pokretač i član. Ova grupa, osnovana u Beogradu 2007. godine, osim autora studije broji u svom sastavu: Nebojšu Ereša, infigrafistu i dizajnera, Dušana Markovića, vajara i dr.Vladimira Žikića, biologa. Njihov rad je u domenu likovnih umetnosti, a u svoje skulpture i instalacije uključuju žive organizme - biljne vrste.

Ovaj doktorski umetnički projekat stoga ima poseban značaj, jer predstavlja zajednički napor jednog kreativnog tima, koji je shodno duhu vremena, umrežio znanja iz različitih oblasti.


O grupi Topiary Art Trust




Smatramo da su naše žive skulpture, radjene u duhu saradnje čoveka sa prirodom, antiteza dosadašnjeg tradicionalnog vajarstva čija je predilekcija u materijalima metalnog ili mineralnog porekla . I zaista kao takva, iako dugovečna , ta dela klasičnih materijala su osudjena na neevolutivnost , jer u sebe ne uključuju rast, razmnožavanje, starenje, metaboličke i životne procese .

Osetljiva i krhka kao i sam život, radovi grupe TAT sa osnovom skulpture od lakog metala je pre svega poziv Prirodi da je bujanjem i rastom biljaka završi nabacujući masu, patern - šaru od lišća. O biljkama i skulpturama se treba starati, ona uključuju u sebe ovu veoma važnu komponentu brige, etike i zbog toga se afektivni odnos prema njima uvećava- vremenom.

Ideje i težnje grupe Topiary Art Trust su duboko humanističke prirode- putem umetnosti i u savezu sa Prirodom vratiti ljudima ono što su vremenom zaboravili: da su njen deo i da joj se raduju.


Kontakti:

misko_pavlovic@yahoo.fr

Topiaryarttrust@hotmail.com


Izvedeni projekti:


"Tri žirafe"  na Topčiderskoj zvezdi, Beograd, 2007-2008

"Paun", u botaničkoj bašti  Jevremovac, Beograd, 2008

"Leptir", u botaničkoj bašti  Jevremovac,Beograd,  2008

"Tri Tripoda" , ispred SC « UŠĆE », Beogard, 2009-2010.


Konkursi:


Spomen obeležje za žrtve ratova 1990-1999, Zvezdara, 2004

Preuredjenje gradskog parka od Brankovog mosta do hotela Jugoslavija, 2008


Prezentacije i izložbe:

BELEF- prezentacija projekata u okviru "Novih tendencija", 2007

Galerija Singidunum- prezentacija projekata i izložba, 2007


 


Datum objavljivanja: 05.07.2010.