Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

BINA

U sledeća 3 dana, 7, 8. i 9. maja, zahuktava se program 6. beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2011.

 


Subota ,7.maj u 12 sati


U Kući legata kustos izložbe Balkanologija.Nova arhitektura i urbani fenomeni u jugoistočnoj Evropi, Kaj Fekler, vodi publiku kroz izložbu. Sadržaj i postavka ove izložbe su vredne pažnje, ćemu će još više doprineti reči kustosa izložbe.


U nedelju, 8. maja od 11 sati ,počinje prva od tri planirane šetnje gradjana arhitekturom Beograda – Alejama Novog groblja. Kroz aleje ovog našeg najstarijeg groblja, gradjane će voditi Violeta Obrenović, istoričar umetnosti. Da li ste znali da se na groblju nalaze dela velikana domaće umetnosti:  Ivana Meštrovića / 2 biste i reljef/, Tome Rosandića / biste, skulpture, tu je i njegova Devojka sa harfom/, Simeona Roksandića, veći broj radova Petra Palavičinija, Đorđa Jovanovića, Sretena Stojanovića, Riste Stijevića i Petra Ubavčića, prvog srpskog skulptora, minhenskog studenta, koji je ostavio bistu Velimira Teodorovića – vanbračnog sina kneza Mihajla Obrenovića.


Takodje u nedelju, ili na žalost u isto vreme / 11 sati / u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Vladimir Macura, predstavlja svoju izložbu Za održivo stanovanje Roma, koja sadrži Macurine projekte koje je radio od 1991. do današnjih dana, a koji su bili usmereni na poboljšanje naselja i stanovanja Roma u Srbiji.


 


U ponedeljak, 9.maja od 11 sati u Galeriji Artgeti Kulturnog centra Beograda,održaće se prva od četiri planirane radionice za decu Kad dunem i vatru sunem, srušiću ti kuću?! na kojoj će deca predškolskog uzrasta, ispitivati pojmove održivo / neodrživo u tematskom okviru bajke o tri praseta. Oni će “proizvesti” dve kuće – jednu sklonu propadanju i drugu, kvalitetniju i trajniju. Sva deca su dobro došla.


A nešto ozbiljnija, ali za domaće graditelje i urbaniste, svakako dragocena priča koja donosi najnovija evropska arhitektonska i urbanistička iskustva, održaće se takodje u ponedeljak, 9.maja. U Opštini Stari grad od 18 sati norvežanka Birgit Rusten govoriće o načinu stvaranja  zdravih urbanih sredina, tzv zelenih kuća, planiranjem zgrada sa najnižim emitovanjem ugljen dioksida- trenutno radi na projektima koji za 50 procenata smanjuju emisiju gasova u odnosu na trenutne standarde. Jan Jongert izneće holandska promišljanja o konceptu reciklaže koja se primenjuje na građevinske materijale, kao i na snabdevanje energijom, ljudske resurse, vodu, saobraćaj i prehrambeni ciklus. Njegov biro 2012Architecten razvija strategije za gradove kako bi povezao različite procese, integrišući ih u postojeće urbano okruženje. Za ovaj koncept skovali su naziv recyclecity – recikliranje grada. Održiv primer domaće arhitekture predstaviće Zorica Civrić, predavanjem Konverzija električnih centrala u muzeje: Prednosti i vrednosti, bazirajući se, pre svega, na dobrom primeru revitalizacije prostora prve električne centrale u Srbiji iz 1893. u današnji Muzej Nauke i tehnike /2005/. Nakon predavanja sledi diskusija Od neodrživog ka održivom, koju će voditi Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda.


 


 


Datum objavljivanja: 07.05.2011.