Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Biljana Vuković: Studenica

Od četvrtka 18. marta u Progdajnoj galerji Beograd na Kosančićevom vencu otvorena je samostalna izložba radova autorke Biljane Vuković, pod nazivom, "Studenica". Postavka traje do 5. aprila 2021. godine.


 


Biljana Vuković (1949) diplomirala je a potom i magistrirala 1975. na  Fakultetu likovnih umetnosti na Grafičkom odseku. Redovni je profesor na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, za predmete Grafika i Crtanje, u penziji. Aktivno izlaže od 1974. i do sada je imala 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Višestruko nagrađivana autorka i jedan od najangažovanijih poslanika manifestacija internacionalnih saziva u mediju grafike, Vuković se  predstavlja se serijom crteža pod jedinačnim nazivom „Studenica“. Postavku čine akvareli malih formata nastali kao impresionistički zapisi Studeničkog kraja u kome je  autorka boravila  tokom leta duži niz godina.









Umetnički rad Biljane Vuković, od samih početaka do danas, karakterišu dve očigledne konstante, koje se uočavaju čak i letimičnim pogledom: motiv pejzaža i ekspresivni likovni izraz, koji reflektuje ličnu prirodu i stvaralačku energiju umetnice. Кroz impozantan dosadašnji opus, koristeći svu raskoš crtačkih, slikarskih i grafičkih sredstava, Biljana Vuković neprestano potvrđuje svoje davno ustanovljeno opredeljenje da beležeći prizor pejzaža ostavi trag svojih osećanja koja su izazvana doživljajem prirode. Pejzaž je nepresušni izvor ushićenja, radosti saživota sa drugim bićima i podsećanje na iskonsku bezgraničnu slobodu čoveka. Percepcija i refleksija same prirode ujedno su i pokretači stvaralačkih procesa.



Vladimir Milanović, vizuelni umetnik  (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 15.03.2021.