Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Biljana Popović: Nevestin letopis

Nevestin letopis / Biljana Popović Otvaranje 28. jun, 19 časova Galerija ULUS, Knez Mihailova 37. Trajanje 28. jun – 10. jul 2023.


 


Izložba Biljane Popović 'Nevestin letopis' je svojevrsno sabiranje skulptura iz poslednjih godina  i njenih istančanih figurativnih izražajnih preokupacija. U postavci u Galeriji ULUS,  različiti formati dela njene osobene vajarski impulsivne  karakterizacije  pokazuju ne smao jedinstven poetički jezik več i modelovanje prevashodno ženskih figura nadovezanih na milenijumsku arhaičnu tradiciju koju je umetnica razvijala i za svoje doktorsko umetničko istraživanje na Fakultetu likovnih umentosti. Ambijentalni razmeštaj skupture 'nevesti' od terakote nastajao je tokom više sezona u ateljejskom pogonu Terra u Kikindi. Objedinjuju iskustvo života i kroz nagoveštaje anegdotske intimnosti portreta i samih imenovanja od strane umetnice, upućuju na drevni ritual.

Dela sama po sebi, otkrivaju promicanje  nove stvarnosti, gde se zadata telesnost devojaštva, eksponiranost nevesti i ženskog principa odražava kao putopis svakog dela za sebe, predat suverenoj snazi umetničkog čina. 'Neveste' Biljane Popović su u pramaterijalu gline - pečene zemlje božanstva zrenja što očituju odvažan vajarski raspon psihologizacije i kultova spomena, još od antičkih Kora. Izložba pruža intrigantan istrajan umetnički proces dela u najrazličitijim veličinama, koji se u slavu i radosti iščekivanja od životne putanje provlači ka nestabilnoj putanji telesne sudbine i okružujućih opasnosti unutar savremenih nevolja naše civilizacije.



Biljana Popović (1978, Beograd) je diplomirala (2005) i doktorirala (2019) na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izagala  je na šest samostalnih izložbi i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je dve nagrade. Učestvovala je na 33. simpozijumu Tera (Terra) u Kikindi (2014). Članica ULUS-a (2007).


 



Datum objavljivanja: 28.06.2023.