Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Biljana Popović

Izložba skulptura pod nazivom Zmija u nedrima, autorke Biljane Popović biće otvorena 6. maja, u 19h u Galeriji Doma omladine Beograda


 


Biljana Popović je rođena 1978.god. u Beogradu. Diplomirala je vajarstvo na FLU u klasi profesora Slavoljuba Radojčića. Apsolventkinja je interdisciplinarnih specijalističkih studija u grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Članica je ULUS-a od februara 2007.god. Izlagala je na više grupnih izložbi, dobitnica je dve nagrade u vreme studiranja na FLU. Ovo je njena prva samostalna izložba. 



U tekstu povodom izložbe Biljane Popović, Milica Dimić, teoretičarka, piše:



"Skulptura kao medij i eksplikator unutrašnjih stanja autorke Biljane Popović, kao Žene, žene kao objekta  nečijih fantazama, žudnji, potreba, želi da je afirmiše i preobrazi u nebitno.Ipak, skulpture se, svojim postojanjem i eksponiranjem, snažno suprotstavljaju statusu žene kao onog drugog, onog onostranog, onog koje ne pripada ovom svetu uživanja, zadovoljstava i manipulacije. Potpuno otvoreno i veoma neposredno iskazuju svoj intimni svet, svet bola i patnje, onaj svet koji je rezervisan i nikada izrečen, zarobljen duboko u okovima individue, kojoj sredina, ograničena društvenim klišeima ne dozvoljava da iskaže svoj istinski stav i lično nezadovoljstvo. Ove skulpture, upravo, čine prekršaj i nastoje da se suprotstave ''tišini'' koja je svuda oko nas. Ne, mi ustvari ne vidimo i ne čujemo ženu, biće stavljeno pred mnoga iskušenja, prepušteno tuđim voljama, ispunjeno nemirima i patnjom."



 

Izložba traje do 18. maja 2008.


 



Datum objavljivanja: 05.05.2008.