Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bijenale umetnosti u Varni

Od 7. avgusta do 17. septembra održava se šesto Bijenale umetnosti u Varni, Bugarska, koje je okupilo 120 bugarskih i stranih autora. U okviru Bijenala prirediće se 40 izložbi i to na preko 20 lokacija.

 


Ovogodišnji program se održava pod motoom Lokalno-Globalno, kao koncept koji u savremenom svetu sve više zaokuplja pažnju jer je postao trend ali stanje u svetu. U okviru programa učestvuje i umetnik iz Srbije, Saša Pančić, koji će se uskoro predstaviti beogradskoj publici u Arte Galeriji.


Stvaralaštvo Saše Pančića na mapi aktuelnih umetničkih zbivanja specifično je i neobično, i kao takvo se teško može uključiti u neke već postojeće i definisane pravce i strujanja. Poznavanje istorije umetnosti, sklonost ka teorijskoj potkovanosti sopstvenog dela i reference ka pojedinim avangardnim istorijskim pravcima i umetnicima, načinili su od Saše Pančića osobenog umetnika sa veoma karakterističnom poetikom. Bavljenje formalnim elementima umetničkog dela - linijom, plohom, odnosima “tamne i svetle svetlosti”, simetrijom, odnosom vertikalnog i horizontalnog, kao i materijalom i prostorom ukoliko je u pitanju skulptura, uvrstilo ga je u niz umetnika koji su, na jedan ili drugi način, bili vezani za konstruktivizam, minimalizam i geometrijsku apstrakciju.


 


Datum objavljivanja: 25.08.2008.