Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bijenale tapiserije

U periodu od 26. juna do 13 jula 2008. godine u Velikoj galeriji centralnog doma vojske Srbije biće održana XVIII bijenale tapiserije na kome je učešće uzelo 22 umetnika iz Srbije koji se bave ovom drevnom tehnikom.


 


Ove godine bijenale tapiserije ima tematski karakter i nosi naziv Action textil, akcija i reakcija u tekstilu, umetnost tekstila – brzina savremenog doba, sa akcenatom na delanju i sagledavanju akcija, potenciranju nadahnuća i slobodnom potezu. Afirmisan je spontani izraz tekstilnih tehnika, primena novih tehnologija u tekstilu i njihovo kombinovanje sa postojećim.




Učesnici bijenala pretežno su mladi stvaraoci kao što su: Dragana  Dražović  Ilić, Leonora  Vekić, Zlatko Cvetković, Snežana  Pešić  Rančić, Aleksandra Bogičević, Maja Gecić, Dušica Pavlović, Jelena Pantović, ali i doajeni srpske tapiserije kao što su Gordana Glid, Nives Pavlović Vuković, Marija Takač, Maja Miščević, Stevo Čukić i dr.Žiri u sastavu Mateja Rodiči, Zagorka Stojanović i Jadranka Simonović će dodeliti nagradu najboljem radu.Tokom izložbe predviđena je  radionica tj. da posetioci i publika tkaju, izrađuju male tapiserije, prave nakit.Atelje 61 iz Novog Sada ( izlažu svoje tapiserije ) će putem video bima imati prezentaciju koja je odličan primer kako profesionalci na zanimljiv način propagiraju svoju profesiju.Bijenale tapiserije uvek je umetnički veoma atraktivna, provokativna i zanimljiva izložba jer u pitanju su ne samo klasično tkana tapiserija već i umetnički eksperiment, iskorak u prostor, upotreba različitih materijala, prostornih  konstrukcija, .....


Maja Škaljac Stanošević kustos izložbe


 



Datum objavljivanja: 26.06.2008.