Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bijenale tapiserije

XVIII Bijenale tapiserije 2008, biće otvoreno u četvrtak, 26. juna u 19h, u Velikoj galeriji Centralnog doma Vojske Srbije, u Braće Jugovića 19.

 


Ove godine bijenale tapiserije ima tematski karakter i nosi naziv Action textil, akcija i reakcija u tekstilu, umetnost tekstila – brzina savremenog doba, sa akcenatom na delanju i sagledavanju akcija, potenciranju nadahnuća i slobodnom potezu. Afirmisan je spontani izraz tekstilnih tehnika, primena novih tehnologija u tekstilu i njihovo kombinovanje sa postojećim.


 



Učesnici bijenala pretežno su mladi stvaraoci kao što su: Dragana  Dražović  Ilić, Leonora  Vekić, Zlatko Cvetković, Snežana  Pešić  Rančić, Aleksandra Bogičević, Maja Gecić, Dušica Pavlović, Jelena Pantović, ali i doajeni srpske tapiserije kao što su Gordana Glid, Nives Pavlović Vuković, Marija Takač, Maja Miščević, Stevo Čukić i dr.Žiri u sastavu Mateja Rodiči, Zagorka Stojanović i Jadranka Simonović će dodeliti nagradu najboljem radu.Tokom izložbe predviđena je  radionica tj. da posetioci i publika tkaju, izrađuju male tapiserije, prave nakit.Atelje 61 iz Novog Sada ( izlažu svoje tapiserije ) će putem video bima imati prezentaciju koja je odličan primer kako profesionalci na zanimljiv način propagiraju svoju profesiju.Bijenale tapiserije uvek je umetnički veoma atraktivna, provokativna i zanimljiva izložba jer u pitanju su ne samo klasično tkana tapiserija već i umetnički eksperiment, iskorak u prostor, upotreba različitih materijala, prostornih  konstrukcija, .....


 

Maja Škaljac Stanošević kustos izložbe


 


 


Datum objavljivanja: 26.06.2008.