Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bijenale mladih 2023. Zovem se sasvim obično

Otvaranje međunarodne izložbe savremene umetnosti 2.Bijenala mladih koje se ove godine realizuje pod nazivom Zovem se sasvim obično. Organizator izložbe je Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) u partnerstvu sa Domom kulture Studentski grad (DKSG)

 



 


Izložba će biti otvorena 5. septembra sa početkom u 17 časova na više lokacija u Beogradu: Velikoj i Maloj galeriji DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179), Galerijama SULUJ (Palata Anker, Terazije 26/II sprat) i ULUS (Knez Mihailova 37), Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (Mali Kalemegdan br. 1), Bioskopu „Zvezda“ (Terazije 40). Izložbu će pratiti bogat prateći događajni i govorni program koji će biti realizovan u Skandinavskom paviljonu (Mila Milunovića 1), Rimskom bunaru (Beogradska tvrđava, Kalemegdan) i Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ prema programu Bijenala (ispod).

Tema Bijenala mladih 2023. je sistemska nesigurnost u savremenom svetu i prepispitivanje naše uloge u njoj. Nedeljiva od sistema – nesigurnost prolazi kroz sve mene savremenog života i kreira opšte stanje nestalnosti i neizvesnosti. Izložba, stoga, istražuje probleme koje nesigurnost proizvodi u našem društvenom sistemu i propituje posledice tog stanja. Sama izložba stoga nosi naziv ZOVEM SE SASVIM OBIČNO, kako bi ukazala na bazično prisustvo uobičavanja (normalizaciju) stanja nesigurnosti danas. Podeljena je na pet glavnih celina (Dan nakon sutra, Živim u jednoj sobi, Trudim se da ostanem u granicama svesnog, Konfuzan/na sam/a sebi i Pustio sam glas), kao i tri dodatna (prateća) prostorna segmenta i niz događaja u sklopu kojih će biti organizovan i edukativni program za mlade. Izložba je prožeta audio snimcima – isečcima iz razgovora koje su članovi Organizacionog tima vodili na temu nesigurnosti sa širim društvenim grupama tokom rada na pripremi Bijenala. Iako su radovi razvrstani prema nivou glasnosti kojom progovaraju o ovoj temi, Bijenale mladih 2023 – ZOVEM SE SASVIM OBIČNO fokusirano je na pitanje transformativne prirode sistemske nesigurnosti: Šta polazeći od osećaja nesigurnosti možemo učiniti da promenimo sistem? Koje mogućnosti postoje da se njome uopšte bavimo, o njoj govorimo? I koliko glasno?


Program:

5. septembar

17-22č - DKSG

18-22č - Galerije ULUS i SULUJ

19-22č - Bioskop Zvezda i Skandinavski paviljon

20-00č - UPCZ + žurka otvaranja na platou oko Paviljona



6.septembar

17-22č - DKSG

17-22č - Galerije ULUS i SULUJ

19-22č - Bioskop Zvezda

19-22č - UPCZ + Sofia Sorokina DJ set - terasa i plato oko Paviljona



Na dane otvaranja, na navedenim lokacijama i u navedenim satnicama biće izvođeni performansi i filmske projekcije u punom obimu programa. Program koji će biti realizovan tokom trajanja Bijenala biće objavljen pošto se završe dani otvaranja.

Izložbu kustosira i organizuje Organizacioni tim koji čini grupa mladih protagonista u polju kulture, a projekat je podržan sredstvima Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, British Council-a, Ambasade Kraljevine Norveške i Austrijskog kulturnog foruma i uz podršku Bioskopa Zvezde, beogradske tvrđave i Fakulteta likovnih umetnosti.  

Izložba kao celina se realizuje u periodu do 5. septembra do 1. oktobra. Dva segmenta izložbe koji se realizuju prostorima Doma kulture Studentski Grad će biti otvorene do 25.septembra, a od 26.septembra u 19 časova, otvoriće se dodatni segment izložbe u Rimskom bunaru.


 



Datum objavljivanja: 04.09.2023.