Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Biblioteka Dositeja Obradovića

Na poziv Narodnog muzeja, gošća Muzeja Vuka i Dositeja biće drugi put tekućeg meseca prof. Mirjana D. Stefanović. U četvrtak, 30. novembra u 18 časova održaće predavanje Biblioteka Dositeja Obradovića.

 



 


Zainteresovanim posetiocime će biti predstavljena biblioteka kojom se oblikovao izuzetni Dositej Obradović.


Mirjana D. Stefanović je profesor teorije književnosti i srpske književnosti XVIII veka sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Posvećeni poznavalac i istraživeč dela Dositeja Obradovića, ona je i autor brojnih naučnih radova i značajnih izdanja među kojima je i  Leksikon srpskog prosvetiteljstva.



Sadržina predavanja pružiće nam mogućnost za sticanje uvida u smernice Dositejevih traganja i možda mogućnost za distinkciju putanja prosvetiteljstva kao evropskog talasa kojim je nošen i Dositej u odnosu na njegove lične preokupacije i velike misije.



Visoko ceneći knjigu i uviđajuci njen značaj za formiranje ljudskog karaktera kao obrazovane individue, Dositej Obradović je formirao i ličnu biblioteku. Iako je veći njen deo ostavio u Sklovu, ipak se iz čitavog njegovog književnog opusa, ali i iz njegovih portreta može re iznova kreirati njegova lična polica za knjige.



Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim posetiocima, a ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 28.11.2017.