Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bez reči Milice Rakić

Minimalistička instalacija “Bez reči” beogradske umetnice Milice Rakić, koja radi u različitim tradicionalnim i eksperimentalnim tehnikama, biće otvorena 1. septembra u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

 


Minimalistička instalacija "Bez reči" beogradske umetnice Milice Rakić, koja radi u različitim tradicionalnim i eksperimentalnim  tehnikama, biće otvorena 1. septembra u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a tematizuje ideju o ženskom subjektu izraženu van dominantnih diskursa, integrišući nađene tekstove i staru tkaninu u "poeme" koje paradoksima, nedorečenostima i nagoveštajima označavaju putanje individualnih priča ka kolektivnoj sudbini.




Izložba obuhvata video projekciju predstave "Čistačica na Crvenom trgu u Moskvi", objekte okačenih na zidu (20 staklenih epruveta u kojima se nalaze crveni karanfili), predmete od ručno tkanog platna-slamarice na kojima su u tehnici gravura u plastici odštampane rečenice "ljudi sa crnim krvnim zrncima me vole", "u glavi nosi ožiljak iz borbi koje je vodio protiv mene", "ležim nepomična na bojnom polju slave", "zbogom našem rastanku zaista nedostaje vojna muzika", "stavljam svoj potpis na tebe"... Crvena boja se provlači kao nit u pletivu/tkanju, misli, citata, sekvenci, zagonetaka...  Prema navodima umetnice, igra isčitavanja ispunjava prostor i sve je glasnija vojna muzika. Njeni višeslojni radovi su obojeni autobiografskim i psihološkim sadržajem.




Rođena 1972. godine, Milica Rakić živi i radi u Beogradu, gde je diplomirala likovnu grafiku.  Članica je ULUS-a u statusu slobodnog umetnika.  Izlagala je u brojnim muzejima, galerijama, festivalima u zemlji i inostranstvu, među kojima su "Transmediale.08", International media art festival - House of World Cultures u Berlinu, International Digital Art Festival "Pixxelpoint" u Sloveniji, International Kansk Video Festival u Rusiji, International 2006 u Njujorku (Hun Gallery), Beijing International Art Biennale u Kini, International Biennial Exhibition of Engraving Caixanova u Španiji, International Art Biennial in Vila Nova de Cerveira u Portugalu, International Biennial Print and Drawing Exhibition u National Taiwan Museum of Fine Arts, Kulturni centar Srbije u Parizu, International videoart festival "Videoholica" u Varni, Kurye International Video Festival u Istanbulu, International Film Festival Yerevan u Jermeniji, Video festival Narave u Sloveniji... Izlagala je u galeriji Galženica u Zagrebu, Umetničkom paviljonu

"Cvijeta Zuzorić", Prodajnoj galeriji "Beograd", Galeriji O3one…


Izložba u Galeriji Kolarčeve zadužbine 01.09-21.09.2009


 


Datum objavljivanja: 29.08.2009.