Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bez konzervansa i vinobrana!

Tokom meseca oktobra, u okviru debatne serije Raskršća Istok - Zapad projekta Mašinsko odeljenje Evropa, grupa umetnika i umetnica koju čine Aviv Kruglanski, Vahida Ramujkić i Moše Robas izvodiće radionicu fermentacije hrane i pripreme zimnice na odabranim lokacijama u Beogradu i Leskovcu.

 


Nedelja kreativne zimnice na Kalenić pijaci / bez konzervansa i vinobrana! / od 13. do 19. oktobra, svakog dana od 8 do 14 h na Kalenić pijaci


(Tezga na kojoj će se odvijati projekat je postavljena kod kioska koji prodaju kore, na prolazu kroz pijacu koji vodi od ulaza iz ulice Maksima Gorkog do ulaza iz Njegoševe ulice)


Nedelja kreativne zimnice u Leskovcu / bez konzervansa i vinobrana! /  od 21. do 27. oktobra, svakog dana od 8 do 14 h na pijaci u Leskovcu


Aviv Kruglanski i Vahida Ramujkić i Moše Robas pozivaju vas da po domaćim i internacionalnim receptima zajednički pravite kisele krastavčiće, šarenu salatu, bugarske bombone, feferone, kiseli kupus, kefir, kisele babure punjene kupusom, bozu, fermentisane palačinke od sočiva i još razne sasvim nove i neočekivane kombinacije.


"Dođite da fermentišemo zajedno sveže namirnice direktno sa pijace. Ako imate donesite nam što više tegli iz vaših ostava a ponećete kući izvrsnu zimnicu koju ćete s uživanjem grickati u dugim hladnim zimskim danima. Pridružite nam se u hiljadugodišnjem eksperimentu uvek nove i nepredvidive saradnje sa mikroorganizmima iz vazduha!"


Više informacija o dosadašnjem radu na projetku Mikrokulture možete naći na stranici http://bbva.irational.org/microcultures/


Tokom meseca oktobra, u okviru debatne serije „Raskršća Istok-Zapad" projekta „Mašinsko odeljenje Evropa" (Engine Room Europe), grupa umetnika i umetnica koju čine Aviv Kruglanski, Vahida Ramujkić i Moše Robas izvodiće radionicu fermentacije hrane i pripreme zimnice na odabranim lokacijama u Beogradu i Leskovcu. Svi zainteresovani su pozvani da se pridruže razmeni recepata, znanja i iskustava u fermentaciji hrane (tj. u pripremi stare dobre turšije ali na bliskoistočni, dalekoistočni i druge regionalno specifične i egzotične načine) kao i razgovorima i debatama koji će pratiti razmene i degustacije.


„Čudna stvar dešava se u procesu fermentacije. Jednoćelijski organizam, daleko ispod praga čovekove opažajne moći, slučajno se susreće sa drugim takvim organizmom. Susret prouzrokuje reakciju čiji je ishod rast. Polako, sve više mikroorganizama se pridružuje, bubri i međusobno reaguje, dok konačno ne postignu kritičnu masu, kada se medijum u kome se nalaze i vidljivo preobražava. Rezultat je ukus i hranljivost. Ovi mikro organizmi su drugačiji od mesta do mesta, daju različite lokalne ukuse i teksture, isti fermentisani kupus biće različitog ukusa u različitoj klimi. Ova lokalna posebnost na jednoj strani a na drugoj interakcija u kojoj naizgled beznačajni proces narastanja i bubrenja postaje vidljiv i menja svoje okruženje - su osnova našeg projekta. Ova metamorfoza može se primeniti i na društvo. Svaka društvena akcija i svaka ideja, susreće se sa drugom i, malo pomalo, rastući u zapremini i rasprostranjenju, generišu društveno i kulturno dobro. Logika života u neprekidnom pokretu i promeni, može biti nađena na svakom nivou ovog projekta (kulinarskom, konceptualnom i društvenom).

Otvoreni prostor je podjednako važan u procesu fermentacije. Isto važi i za društvene procese. Prostor i slobodno vreme, dokolica u kojoj se eksperimentiše i igra, doživljavaju se kao luksuz u društvu našeg doba. U stvarnosti, oni su od suštinske važnosti za kreaciju ideja i resursa koji pomažu da se nosimo sa društvenim izazovima i suprotstavimo ekonomskim krizama. Zbog toga ćemo zauzeti stav otvorenosti tokom odvijanja projekta, očekujući od učesnika i učesnica da nas iznenade inicijativama koje narastaju iz prostora pripreme hrane i debatovanja."


Ova gostovanja umetnika i umetnica deo su programske linije interkulturnih dijaloga Raskršća istok-zapad (Crossroads East-West) u okviru trogodišnjeg projekta Engine Room Europe, fokusiranog na nezavisne radnike u kulturi i njihovo polje delovanja. Glavni cilj projekta je razvoj kapaciteta i održivosti nezavisne kulture u Evropi. Glavni cilj projekta je razvoj kapaciteta i održivosti nezavisne kulture u Evropi.


Datum objavljivanja: 13.10.2011.