Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Berninijeva škola i rimski barok

Izložba pod nazivom Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči bliži se kraju. Zainteresovani će moći da vide radove rimskog baroka u Narodnom muzeju do 26. maja, a u četvrtak, 9. maja u 18 časova održaće se poslednje predavanje u okviru pratećih programa izložbe.


Orfej i Euridika napuštaju podzemlje - Đuzepe Čezari, nazvan „Kavalijer d'Arpino









Izložba pod nazivom Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči  bliži se kraju. Zainteresovani đe moći da vide odabrane radove rimskog baroka u Narodnom muzeju do 26. maja, a u četvrtak, 9. maja u 18 časova održaće se poslednje predavanje u okviru pratećih programa izložbe. Predavenje pod nazivom Nestabilni prostori – prikaz promenljivih svetova i fluidnih mesta u baroknoj kulturi održaće istoričarka umetnosti, prof. dr Jelena Todorović sa Fakulteta likovnih umetnosti u Atrijumu Narodnog muzeja. Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim posetiocima i ulaz je slobodan.



Gostujuća izložba koja obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kiđi u Ariči, majstora među kojima su Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba. Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske. Kolekcija Palate u Ariči vezana je za plemićku porodicu Kiđi čije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je bila među najznačajnijim u Rimu u XVII veku, i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu večnog grada iz tog perioda.



 Izložba Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči  moći će tokom predstojeće manifestacije Muzeji za 10, od 13 do 19. maja da se poseti besplatno.


 



Datum objavljivanja: 08.05.2019.