Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beografika

U okviru tradicionalne manifestacije galerije pod nazivom "Beografika", ove godine biće predstavljena tehnika bakropisa. Izložba je nastala kao izbor iz kolekcije bakropisa Likovne akademije u Beogradu, koju je sakupio profesor Boško Karanović.

 


Izložba je nastala kao izbor iz kolekcije bakropisa Likovne akademije u Beogradu,  koju je sakupio profesor Boško Karanović i predstavlja  presek grafičkih dešavanja sredine dvadesetog veka. Kao i dosadašnje postavke na temu grafike, izložba ima edukativni karakter i pretenduje da ovu tehniku i njene specifičnosti približi najširem auditorijumu. 


Autor postavke, Nenad  Nikolić izdvojio je radove onih umetnika koji su po njegovom shvatanju doprineli razvoju ove grafičke discipline kod nas - Stojan Ćelić, Mladen Srbinović, Milo Milunović, Boško Karanović, Božidar Prodanović i drugi. Upravo te jake umetničke individualnosti kroz spontane likovne zabeleške i seriozne crtačke poduhvate pokazuju svu lepotu i mogućnosti bakropisa. Ova izložba, ipak, ne pretenduje da  prikaže kompletan istorijat ove tehnike u srpskoj umetnosti. Ona može predstavljati  dobar uvod za izložbu savremenog bakropisa koja je planirana za sledeću Beografiku i koja će pružiti širi uvid u najnoviju srpsku bakropisnu produkciju. (....)


Nenad Nikolić  (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajne galerije


 


Datum objavljivanja: 20.08.2008.