Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beogradski Utrilo sa Kosančićevog venca 19

U četvrtak 23. septembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd otvara se izložba Marklen Mosjenko Beogradski Utrilo sa Kosančićevog venca 19.






MARKLEN MOSIJENKO


Beogradski Utrilo sa Kosančićevog venca 19

23. septembar – 11. oktobar 2021.




Manja retrospektivna izložba nedavno preminulog umetnika Marklena Mosijenka (1928 – 2016), upriličena je na predlog i prema koncepciji istoričara umetnosti, Petra Petrovića, kustosa Narodnog muzeja u Beogradu.

 




Manja retrospektivna izložba nedavno preminulog umetnika Marklena Mosijenka (1928 – 2016), upriličena je na predlog i prema koncepciji istoričara umetnosti, Petra Petrovića, kustosa Narodnog muzeja u Beogradu. Stalno nastanjen u Beogradu nakon Drugog svetskog rata, Mosijenko će stvoriti obiman opus u duhu modernističkog intimizma u slikarstvu. Ova izložba deo je ciklusa izložbi koje galerija priređuje sa namerom da ukaže na značajan broj umetnika koji su živeli i delovali sa trajnom adresom na Кosančićevom vencu 19, u delu istorijsko-kulturnog ambijenta grada u kome se nalazi i Prodajna galerija „Beograd“.

 



Samostalnim izložbama tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kao i redovnim učešćem na tematskim izložbama poput „Beograd – inspiracija slikara“, Marklen se posle duže pauze vratio u likovni život prestonice i ubrzo stekao epitet osobenog portretiste Beograda, svojevrsnog beogradskog Utrila. (...) Te vedute Grada u toj meri nose Marklenov lični pečat, da ih teško možemo porediti sa panorama i motivima drugih, generacijski njemu bliskih slikara. Obrisi krovova starih kuća i zgrada, maglovite siluete tihih ulica iz starog gradskog jezgra, setne oronule fasade na kojima još jedino širom otvoreni prozori svedoče o životu, sve to je veštom slikarskom rukom Marklena Mosijenka pretočeno u svojevrstan likovni album, stvaran kao svedočanstvo uzajamne veze jednog slikara i njegovog voljenog Grada.

Petar Petrović, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)



Biografija: Marklen Mosijenko (Odesa, 1928 – Beograd, 2016)

Ime Marklen dobio je na rođenju u luci Odesi i zapravo je izvedeno od skraćenica imena Marks, Lenjin i Engels. Slikarstvo je učio kao pionir u Moskvi. Кao dobrovoljac II jugoslovenske brigade dolazi u Beograd 1944. godine i tu ostaje. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i majstorsku radionicu završio je u klasi Đorđa Andrejevića Кuna 1953. godine. Bio je član ULUS-a od 1957. godine. Dobitnik je nekoliko otkupnih nagrada na izložbama „Beograd – inspiracija slikara“ (1974 – 1977). Dela mu se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, Savremenoj galeriji u Lazarevcu, umetničkoj zbirci Doma vojske Srbije, u rezidencijama ambasada i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


 



 


Datum objavljivanja: 22.09.2021.