Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beogradski umetnici u Izraelu

Na poziv galerije "Lavandel Bloch" Ein Hod, Izrael, u maju 2009.godine organizovana je izložba naših umetnika Tamare Nedeljković-Vukša i Marka Vukše . Marko Vukša je izložio skulpture u drvetu, a Tamara Nedeljković slike na ručno rađenom papiru i platnu.

 


Pored njih dvoje, svojim radovima se  predstavila i crnogorska umetnica Vahida Nimanbegu. Izložbu je otvorila renomirana izraelska umetnica Dina Merhav.




Ein Hod je jedinstveno umetničko selo u Izraelu i jedno od nekoliko umetničkih sela u svetu. Oformljeno je 1953.godine kada je grupa progresivnih umetnika, na čelu sa Marcel Jancom, jednim od osnivača Dade, obnovila selo iz starih ruševina. Danas je Ein Hod jedinstven po tome sto tu danas žive vizuelni umetnici-slikari, vajari, keramičari, kao i muzičari, književnici, glumci. U selu se nalazi Muzej moderne umetnosti "Janco-Dada", zatim Nisco Museum, Artists House, Gertrude Krause House, kao i mnoštvo galerija, otvorenih ateljea, radionica. Svake godine, organizuju se umetničke radionice, kolonije, izložbe, Bijenale skulpture, itd.

Tokom jednonedeljnog boravka u Ein Hodu, na poziv direktora Muzeja "Janco Dada" gdje Raye Zommer-Tal, Tamara Nedeljković Vukša je uradila instalaciju "Works on stairs" u Muzeju koja će tamo biti izložena do kraja juna.




Više o izložbi, fotografije i video sa otvaranja možete pogledati na sajtu

www.ein-hod.com

Više o umetničkom selu Ein Hod, možete pročitati na njihovom web sajtu

www.ein-hod.info


 


Datum objavljivanja: 05.06.2009.