Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beogradski mesec fotografije

Beogradski mesec fotografije, u utorak, 18.04. od 18h do 19,30h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) Vas poziva na otvaranje virtuelne izložbe fotografija Ivana Hadži Zdravkovića Sose pod nazivom "Pareidolia - Lica Stare Planine".

 



 


Izložba fotografije, kojom se obeležava desetogdišnjica od smrti umetnika, biće predstavljene u digitalnoj formi i putem NFT tehnologije u virtuelnom prostoru Metaversa. Posetioci će na otvaranju biti u prilici da pomoću VR naočara posete izložbu u virtuelnom svetu i kao avatari komuniciraju između sebe.



Tim izložbe: Ivana Ehrensvärd, Ljudmila Đukić, Jelena Macanović.



"U Metaverz sa NFT fotografijom"



Svet se sve više okreće ka virtuelnom prostoru ili metaverzumu, a sve češće imamo priliku da čujemo o velikim rasprodajama umetnina u NFT-u (nezamenjivi tokeni), plaćanju u kripto valuti, itd. Za mnoge od nas, ovo je potpuno nepoznat teren.



Mnogi fotografi su već veoma aktivni u ovoj oblasti i ostvarili su veliki profit. Na primer, Džastin Aversano je zaradio više od 10 miliona dolara, dok su Džejkob Riglin, Erik Rubens, Trej Retklif i Isak Rajt još neka od imena aktivnih u tom domenu. Čini se da je krajnje vreme da uhvatimo voz, jer već sledeći bi mogao da dođe sa zakašnjenjem.



Iz tog razloga, BMF je osmislio program razgovora i prezentacija na ovu temu koje će biti organizovane u UK Parobrodu. Program je izrađen u bliskoj saradnji sa Ivanom Erensvard.



18. april 2023., 18:00

Sa zadovoljstvom najavljujemo posetu virtuelnoj izložbi, “Lica Stare Planine”, umetnika Ivana Hadži Zdravkovića Sose. Izložba će biti postavljena u virtuelnoj galeriji ALL.ART metaversa u formi NFT-ova, a posetioci će koristiti set za virtuelnu realnost da bi je pogledali. Ovim se Sosini umetnički radovi uvode u tokove savremenih tehnoloških trendova i obeležava se deset godina od smrti ovog inovativnog stvaraoca.

Koncept izložbe su zajedno osmislile Ivana Ehrensvärd, Ljudmila Đukić i Jelena Macanović, a tehničku realizaciju je ostvario tim ALL.ART.

Nakon otvaranja izložbe, Ivana Ehrensvärd će održati predavanje na temu “Uvod u NFT svet”.



20. april 2023., 18.00

Vitomir Jevremović će govoriti na temu “Umetnici u Metaverzu”.



24. april 2023., 18.00

Nataša Parezanović će napraviti “Uvod u tržište NFT fotografije”, dok će Irina Anđelić Grinkina predstaviti temu “Povezivanje fizičkog i digitalnog sveta” (Primeri iz muzeja Ermitaž i muzeja u Beču).



26. april 2023., 18.00

Jovan Tišma će govoriti o izuzetno značajnoj temi “Komercijalni i pravni aspekti NFT fotografije” (autorska prava), dok će se Jovana Nedeljković fokusirati na “Primeri dobre prakse NFT fotografije, kustosko-umetnička perspektiva”.


 



Datum objavljivanja: 18.04.2023.