Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beogradski mesec fotografije

Beogradski mesec fotografije uspešno ostvaruje saradnje sa različitim kulturnim i umetničkim institucijama i festivalima , sa ciljem pozicioniranja Beograda na fotografsku mapu Evrope i sveta .


 


BPM 2019: ENTER.Photobooks from the Baltics - curator Evita Goze



9 – 25. april, otvaranje u 19h, Dom kulture Studentski grad



Predstavljene jedna pored drugih, ove knjige omogućavaju poređenje između razvoja, tema, trendova i pristupa u izradi foto-knjiga u svakoj od baltičkih zemalja.



 



"U poslednjoj deceniji, foto-knjiga je postala važno oruđe umetnika da predstave svoj rad. Umesto da bude jednostavno kompilacija slika, ona podstiče razmišljanje u sekvencama i kreira narative u kojima ne samo slike same, već i tekst i dizajn takođe, igraju važnu ulogu u razvijanju priče.



Kao i u mnogim drugim post-sovjetskim regijama, i na Baltiku je dugo vremena foto-knjiga uglavnom značila obimnu umetničku monografiju, kompilaciju slika posvećenih određenoj temi ili katalog izložbe.



Međutim, nedavno su scenu uzburkali mladi umetnici, dizajneri i izdavači, približivši se međunarodnom tržištu foto-knjiga uzimajući formu knjige kao novi izazov za predstavljanje svojih ideja. Umetničke knjige se samostalno štampaju u mali tiražima, osnivaju se eksperimentalne izdavačke kuće i prave nove međunarodne veze.



Ovaj izbor letonskih, litvanskih i estonskih foto-knjiga poslednjih godina stavlja naglasak na mlađu generaciju umetnika, male, nezavisne izdavačke kuće i samostalno izdavaštvo. Predstavljene jedna pored drugih, ove knjige omogućavaju poređenje između razvoja, tema, trendova i pristupa u izradi foto-knjiga u svakoj od baltičkih zemalja.



Ovaj izbor letonskih, litvanskih i estonskih foto-knjiga poslednjih godina stavlja naglasak na mlađu generaciju umetnika, male, nezavisne izdavačke kuće i samostalno izdavaštvo. Predstavljene jedna pored drugih, ove knjige omogućavaju poređenje između razvoja, tema, trendova i pristupa u izradi foto-knjiga u svakoj od baltičkih zemalja."









BPM 2019: Asja Zec, Skullcheez, Autosugestija - e/motion



10 – 23. april, otvaranje u 19h, UK Stari grad



Izložba  "E/MOTION" predstavlja tri mlade umetnice iz Srbije, koje kroz fotografiju na svoj način dokumentuju muzičku alternativnu i kulturnu scenu u zemlji i regionu.



 



Od malih zamračenih klubova do velikih i svetlih bina, tri različita senzibileta prošaraće zidove UK Stari grad podsećajući na tinejdžerske sobe i vraćajući se onom osećaju od kojeg je sve krenulo u ljubavi prema muzici.



Anastasija Asja Zec ovom izložbom prvi put predstavlja svoje radove beogradskoj publici. Prvu koncertnu fotografiju napravila je 2014. godine, ali joj se aktivno posvećuje tek od 2016. godine.



„Koncertnu fotografiju smatram za jednu od težih. Fotograf nema kontrolu nad svetlom, subjektom, a vrlo često ni nad mestom odakle fotografiše. Zato je svaki koncert jedinstven izazov, neponovljiv i istinit.”



Jovana Milovanović | Skullcheez | je više puta prvonagrađeni koncertni fotograf i najmlađi učesnik izložbe „50 godina koncertne rock fotografije u Srbiji”, sa aktivnim fotografskim prisustvom na muzičkoj sceni od 2012. do 2015. godine, kada fotografiše za lokalne portale i magazine.



Od 2018. sarađuje sa Američkim muzičkim portalom Music Existence. Završila je VŠSS Beogradsku Politehniku, smer grafički dizajn, sa završnim radom iz fotografije pod nazivom „Fotografija i muzika”. Svoje radove izlagala je i u kolektivnim izložbama Foto saveza Srbije i Međunarodnog salona fotografije.



Milica Cvetković | Autosugestija | je snimatelj, fotograf i student kamere na FDU. Od 2015. godine fotografiše za nekoliko domaćih muzičkih portala i autor je muzičkih alternativnih spotova.



„Za mene je koncertna fotografija prva ljubav. Prvi aparat sam kupila s namerom da zabeležim „pravi” trenutak na sceni, dok usputno uživam u svakoj svirci. Postoji nešto duboko u emociji koja nastaje u odnosu publike i izvođača, taj trenutak je ključan. Borimo se u haotičnosti, i tu smo da taj trenutak osetimo, zabeležimo i prenesemo.”





BPM 2019: Nemanja Zdravković, Ilija Lazarević i Dragan Popović - Arslokacija Foto



10 – 21. april, otvaranje u 19h, umetnička galerija Stara kapetanija



Izložba Arslokacija Foto mapira i prikazuje razvoj tri srpska fotografa različitih generacija, koji su nakon formiranja na srpskoj umetničkoj sceni, svoj profesionalni razvoj nastavili u inostranstvu.

 



"Kustoskinje izložbe Ivana Đorđević i Sonja Beljić fokus su postavile na pitanje kako promene kulturnog, društvenog i geografskog konteksta utiču na umetničku produkciju. Paralelnim izlaganjem radova iz beogradskog perioda i onih nastalih u toku proteklih godinu dana u inostranstvu, publika stiče jasan uvid u kontinuitet i razvoj njihovog stvaralaštva. 

Dragan Popović koji danas živi i radi u Stokholmu, svojim fotografijama ružno, često neprimećeno, pretvara u nešto što direktno komunicira sa njegovim doživljavanjem lepote. On tako, kolažiranjem i ređanjem detalja tla po kojem gazi, stvara nove, veličanstvene i bestežinske pejzaže.

Ilija Lazarević nastanjen u Nirnbergu, kroz svoj narativ nastoji da reši večitu dilemu: “Ako odem od kuće na neodređeno vreme, imaću uvek osećaj da nešto propuštam. Ne znam kako da kompenzujem izostanak, kako sebi tako i drugima. Ono što me zanima je – da li je uopše moguće zauvek otići i potpuno se vratiti?”

Nemanja Zdravković, u Čikagu nastavlja da razotkriva čovekove unutrašnje svetove, sa svim konfliktima koje nose, kao i spoljašnji život pojedinaca, na koji utiču brojni spoljašnji faktori. U serijama fotografija To the Unknown Man i Novorođeni , Nemanja kroz objektiv vešto beleži intimne, a opet veoma javne trenutke."







BPM 2019: Emanuel Mašoni - Apokalipsa  ̶  Bor



11. april – 2. maj, otvaranje u 19h, Galerija Artget



Netipična izložba koja spaja tri umetnosti – fotografiju, strip i poeziju.



 



"Netipična izložba koja spaja tri umetnosti – fotografiju, strip i poeziju. Gradić Bor, u istočnoj Srbiji, bezbadežan slučaj propadanja iza kojeg se ipak krije tragična lepota nestvarnih prizora bezvremenosti, koje je snimio Emanuele Mašoni; upravo ovakvu atmsferu uspeo je u stihovima, kasnije pronađenim u džepu njegovog mantila, u istoriju upisanim kao Borska beležnica, da opiše veliki mađarski pesnik Mikloš Radnoti ( Miklòs Radnòti, 1909–1944), koji je u radnom logoru (rudnicima bakra) kraj Bora proveo svoje poslednje dane. Godine 2013, naš svetski priznati strip-autor Aleksandar Zograf je u listu Internazionale objavio dve strane svog ilustrovanog romana o Boru, jedinstvenog na Balkanu, što je i Mašonija podstaklo da se uputi u ovaj  gradić. Projekat se nastavlja i produbljuje, te je Zograf pripremio novu priču: priču o borskoj beležnici. Na kraju, dijalog traje, u više smerova."







BPM 2019: 3 Objektiva – Tomislav Peternek, Goran Kukić i Igor Mandić - Dimenzije/Dimensions



11 – 21. april, otvaranje u 20h, Дорћол Platz



"Dimenzije" je nova izložba, namenski napravljena za Beogradski mesec fotografije. Ova izložba se bavi posmatranjem i preispitivanjem realnosti, vremena, prostora, kao i postojanosti.



 



"Neformalna fotografska grupa "3 Objektiva" postoji više od 4 godine i za to vreme je napravila 24 izložbe projekta “PUTOVANJA” širom Srbije.

"Dimenzije" je nova izložba, namenski napravljena za Beogradski mesec fotografije. Ova izložba se bavi posmatranjem i preispitivanjem realnosti, vremena, prostora, kao i postojanosti.

Reč je o kompilaciji fotografija nastalih od kraja 60tih godina prošlog veka do danas, sastavljenoj od tri nezavisne celine koje svaki od autora radi za sebe.

Tomislav Peternek predstavlja deo svoje kolekcije „Svet mašte” koja je prvi put prikazana 1972. Godine u Beogradu - Salon fotografije.

Autor je koristio crno bele negative za izvođenje kolor fotografija, separacijom određenih tonova iz sivog valera i na taj način apstrakovao već apstrakovanu realnost.

Goran Kukić iskazuje svoju impresioniranost tragovima vremena u izbrazdanim kamenim masivima. Vreme oblikuje sve.

Igor Mandić prikazuje deo kolekcije „Pinpointed” kojom ukazuje na težinu i gravitaciju nematerijalnog, iskrivljenu projekciju stvarnog oblika u sopstvenoj senci... sa ciljem provokacije na preispitivanje percepcije realnosti.2





BPM 2019: Studenti fakulteta za medije i komunikaciju - Izmeštanje/Relocation



12 – 17. april, otvaranje u 19h, Ostavinska galerija



Udaljujući se od fizičkih dimenzija i upotrebnih značenja, autori su nastojali da iskažu svoje unutrašnje, intimno i “artističko” u odnosu na objektivno i svakodnevno.



 



"Izmeštanje je tema izložbe na kojoj se predstavljaju studenti master programa departmana Digitalne umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Studenti, koji su se opredelili za kurs konceptualne fotografije, imali su zadatak da metaforički prenesu na fotografije svoje prethodno osmišljene priče i ideje upotrebom kontekstualnih elemenata-objekata.      



Udaljujući se od fizičkih dimenzija i upotrebnih značenja, autori su nastojali da iskažu svoje unutrašnje, intimno i “artističko” u odnosu na objektivno i svakodnevno. Na izloženim fotografijama, ideje se analiziraju kroz niz različitih situacija, dok prepoznavanje realnih predmeta postaje deo metaforičkog i konceptualnog.



Serije fotografija objedinjuje ideja kontekstualnih izmeštanja raznih intimnih, profanih i javnih predmeta iz okruženja uz istovremeno dodeljivanje novih metaforičkih i konceptualnih značenja. Dok se klasični odnosi problematizuju njihovom dekompozicijom, prostor slobode se širi izmeštenim stanovištem kako autora, tako i posmatrača. U potpuno novom prostoru-kontekstu nude se izmešteni strukturalni elementi i nova stvarnost.



Kustos izložbe je prof Dragan Pavlović. Studenti: Aleksandra Budžak, Emilija Gajić, Milica Bogdanić, Milica Novaković, Milica Staletović, Nina Grbić, Rastko Petrović, Sara Mitić, Suzana Stojković i Vanja Seničić."





BPM 2019: Catalin Marin - Concrete, glass and steel monuments



13 – 30. april, otvaranje u 12h, Radisson Collection Hotel



 

"U mojoj svakodnevnoj fotografskoj karijeri klijenti me angažuju da fotografišem lepe zgrade i prostore koje stvaraju, ali na svim mestima na koje putujem ja uvek obraćam pažnju na zanimljive strukture.



Ova namenska serija je kolekcija mojih omiljenih zgrada koje sam fotografisala širom Bliskog istoka i Azije, od čuvenog Burj Khalifa nebodera od 828 metara u Dubaiju, do manje poznate, ali jednako lepe Palate mira i pomirenja u Astani u Kazahstanu.



Uz podršku Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade i ambasade Rumunije u Srbiji."







BPM 2019: Vukašin Danilović – CommonPeopleProject 2019.



13 – 30. april, otvaranje u 19h, Malabar



 

"Ovaj projekat  je uvek u toku... uvek u izradi, nikad neće biti dovršen... čak ni kada se završi. Autorov osvrt na okolinu, na prijatelje i poznanike. Na upoznavanje sebe kroz poglede drugih. Svojevrstan omaž, svima nama... običnim ljudima, sa našim malim pričama i velikim željama..."


 



Datum objavljivanja: 09.04.2019.