Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beogradski enformel i Zagrebačka situacija

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u utorak, 15. septembra 2009. u 19 sati na izložbi Živojin Turinski, radovi 1958-1967. biće organizovan razgovor na temu: BEOGRADSKI ENFORMEL I ZAGREBAČKA SITUACIJA . Učestvuju dr Ješa Denegri i Jovan Despotović.

 


U svetu i na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih godina učestale su izložbe koje se bave revalorizacijom umetnosti pedesetih i šezdesetih XX veka, i u tim projektima se iniciraju dalja istraživanja i nova tumačenja onih pokreta u savremenoj umetnosti koji su obeležili vreme neposredno posle Drugog svetskog rata. Problemu novog viđenja enformela 1996. bila je posvećena izložba L'Informel: Mode d 'emploi, u pariskom Boburu, autora Alana Bojsa (Alaina Boisa) i Rosalind Kraus (Rosalind E. Krauss), u londonskoj Tate Modern 1993. održana je izložba Paris Post War, u Hajdelbergu 1998. Brennpunkt Informel, slična izložba je iste godine priređena u Manhajmu, dok su se u svetskim centrima smenjivale retrospektive protagonista ovog slikarstva poput Wolsa, Dubuffeta, Tapiesa itd. Izložba Enformel autora Zvonka Makovića, profesora moderne i savremene umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, priređena je 2001. u Domu HDLU, a pratila ju je izložba Posle enformela u zagrebačkoj Galeriji Kraus.  


Aktuelna izložba u Likovnoj galeriji KCB-a - Živojin Turinski, radovi 1958-1967, treća monografska postavka u okviru projekta "Slikari beogradskog enformela" koja se organizuje od 2007, prilika je da se prezentuju doprinosi rotagonista enformela na tadašnjoj lokalnoj jugoslovenskoj sceni, istaknu razlike i sličnosti između umetnika sa beogradske likovne scene i umetnika iz grupe Gorgona i Mart koji su stvarali slikarstvo materije u Zagrebu, prezentuju autorski opusi i doprinosi pojedinaca i kritike. 


U razgovoru koji prati prezentacija video materijala učestvuju: dr Jerko Denegri, istoričar i kritičar umetnosti, i Jovan Despotović, istoričar umetnosti, urednik Trećeg programa Radio Beograda. Medijator je Gordana Dobrić, istoričar umetnosti, kustos Likovne redakcije KCB-a.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 14.09.2009.