Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beograd svetlosti IX

Deveti po redu BEOGRAD SVETLOSTI sa temom “ILUZIJE” biće održan od 4. do 10. septembra u Kulturnom centru GRAD.


 


U nedelji posvećenoj kulturi svetla publika će uživati u izložbi i radionicama, a ove godine Beograd svetlosti ima posebnu privilegiju i čast da bude domaćin osnivanja Nacionalnog komiteta Srbije za proslavu Međunarodnog dana svetlosti.







BEOGRAD SVETLOSTI 2017 biće otvoren izložbom radova dva istaknuta umetnika, Folrada Kučera i Predraga Caranovića. Nemački umetnik Folrad Kučer (Vollrad Kutscher), prepozntaljiv po neobičnom umetničkom senzibiltetu i radovima u kojima je ponavljajući subjekt uzajamna relacija slika i imaginacije, predstaviće se radom “Shining Role Models”. Srpski umetnik Predrag Caranović, majstor iluzije, svetla i tame, izložiće skulpturu “Mrtva priroda”, osmišljenu za ovu izložbu.



Sa kreativne i ujedno, edukativne i naučne strane “SVETLUCANJE”, program radionica posvećen deci i mladima, ove godine će se specijalno baviti eksprimentima sa vizulenim efektima i projekcijama, istraživanjem fenomena perzistencije vida i optičkih iluzija.



Povodom predstojećeg proglašenja MEĐUNARODNOG DANA SVETLOSTI koji je usvojio UNECKO, ove godine poseban fokus Beograda svetlosti je osnivanje organizacionog jezgra Nacionalnog komiteta Srbije za obeležavanje Međunarodnog dana svetlosti.





BEOGRAD SVETLOSTI 2017 se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Kulturnog Fronta Beograd, Forum LJubljana, Društva simultanih i konferencijskih prevodilaca Srbije.





PROGRAM:



BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – IZLOŽBA “ILUZIJE”

4/9 u 20č, Velika galerija Kulturnog centra GRAD

Izložba traje do 10/9



BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – MEĐUNARODNI DAN SVETLOSTI U SRBIJI – OSNIVANJE NACIONALNOG KOMITETA

6/9 u 17č, Velika galerija Kulturnog centra GRAD



BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – SVETLUCANJE

10/9 U 15č, Kulturni centar GRAD





BEOGRAD SVETLOSTI postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza. Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.



http://www.belgradeoflight.com/

https://www.facebook.com/belgradeoflight/

http://bit.ly/BelgradeOfLight_FB_event







BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – ILUZIJE

4. septembar u 20č, Velika galerija Kulturnog centra GRAD



Senzibilitetom, izrazom, formom, estetski; Kao kreatori, učesnici, svedoci, poznavaoci, nadzornici, tumači promena i zbivanja u savremenim umetničkim tokovima od polovine prošloga veka, na sebi svojstven način umetnici Folrad Kučer i Predrag Caranović nas u okviru izložbe “Iluzije” vraćaju temi i pitanjima žanrova u umetnosti.

Portret za Folrada Kučera je idealan medij za istraživanje tema identiteta i ljudske individualnosti, koje razvija u novim, iznenađujućim i vremenskim formama ekspresije za ovaj tradicionalni žanr u umetnosti. NJegovi svetlosni portreti ”Shining Role Models” koriste antičku tehniku anamorfoze igrajući se perspektivom i izobličenjem, dok svetlost kao skulptorski materijal uzima ulogu takozvanih iluzivnih slika misli koje se u materijalnom svetu pojavljuju jedino kao refleksije. Umetnik je prikazao seriju portreta čija su naučna dostignuća bila prekretnica za istoriju struje i razvoj veštačkih izvora svetlosti. Ova galerija portreta služi kao izvanredan spomenik svetlosti posvećen istorijskim likovima čiji rad predstavlja izuzetan doprinos savremenoj nauci i tehnologiji.

Sa druge strane, posvećen da li traganju, izradi ili posvajanju kako predmeta visoke estetske vrednosti, tako i onih običnih svakodnevnih koji u njegovoj interpretaciji, namernim izmeštanjem, odabirima, rasporedima, kombinacijama – asambLažirano dobijaju novu ili drugačiju pozadinu za prisećanje ili čitanje predmetne istorije i semantike, Predrag Caranović koristi priliku da pod nazivom i žanrom ‘Mrtva priroda’ možda poslednji put predstavi objekat koji je obeležio XX vek. Reminiscencija na ovaj period koji je skratio noć a produžio dan, uveo u živote ljudi treću smenu i takvim delovanjem u osnovi izmenio jedan od najznačajnijih mitova o smeni dana i noći. Ovo je verovatno poslednja prilika za takvo delovanje, pošto inkadescentne “klasicne sijalice” sa kartom u jednom smeru, sledeće godine putuju u istoriju. Zato umetnik ovom radu pridodaje podnaslov “Od Edisona do reciklaze” kao svojevrstan kamen međaš između mita o svetlosti (XX vek) i mita o reciklaži (XXI vek).



FOLRAD KUČER (Vollrad Kutscher, 1945.) nemački umetnik, je medijator između tradicije i inovacija. Realizovao je veliki broj instalacija, performansa i permanentnih svetlosnih instalacija u javnim prostorima. Studije je završio početkom sedamdesetih godina u Visokoj školi umetnosti u Majncu, a zatim je nekoliko godina radio kao slobodni umetnik. Od osamdesetih godina radio je kao pedagog u različitim školama i akademijama u svojoj domovini, dok je takođe bio aktivan kao kustos. NJegovi radovi mogu se naći u mnogim značajnim zbirkama savremene umetnosti. Živi i radi u Frankfurtu.

PREDRAG CARANOVIĆ (1955.) je završio istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1980. Samostalno se edukovao u vajarskim radionicama Lale Subotičkog i Mome Krkovića. Član je ULUSa od 1980. godine i dobitnik više nagrada. Kao viši kustos radio je u Muzeju svaremene umetnosti u Beogradu. Izlagao na brojnim izložbama u zemlji i u inostranstvu. Dela mu se nalaze u više muzeja u zemlji i inostranstvu i privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.







BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – OSNIVANJE NACIONALNOG KOMITETA SRBIJE ZA PROSLAVU MEĐUNARODNOG DANA SVETLOSTI

6. septembar u 17č, Velika galerija Kulturnog centra GRAD



Nakon veoma uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija 2015 godine u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja sveta, a među kojima se brojnim aktivnostima i programima istakla i Srbija, UNESKO je zvanično usvojio Međunarodni dan svetlosti koji će se obeležavati jednom godišnje.



Proglašenjem na 39. sednici Generalne konferencije UNESKO-a od 7. do 22. novembra 2017., prvi Međunarodni dan svetlosti održaće se 16. maja 2018. godine.



16. maj je uzet kao godišnjica prvog hirurškog zahvata i operacije izvršene laserom 1960. godine. Laseri su transformisali društvo putem zdravstvene zaštite i interneta, a laserska nauka je međunarodno prepoznata u preko 20 Nobelovih nagrada.



Međutim, Međunarodni dan svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci. Svrha Međunarodnog dana svetlosti je da obezbedi godišnji fokus na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana sveta kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja. Razuđena tema svetlosti će omogućiti mnogim različitim sektorima društva širom sveta da učestvuju u aktivnostima kako bi se u ovoj sferi podigla svest o nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi.



Kao manifestacija i nedelja posvećena razvoju kulture svetlosti i aktivni učesnik programa Međunarodne godine svetlosti u 2015. godini, BEOGRAD SVETLOSTI 2017 ima tu privilegiju da bude domaćin svečanog osnivanja Nacionalnog komiteta Srbije za proslavu Međunarodnog dana svetlosti.









BEOGRAD SVETLOSTI 2017 – SVETLUCANJE

10. septembar 15č, Kulturni centar GRAD



Tragom “Iluzija”, otkrivanjem i stvaranjem imaginarnih svetova, oslikavanjem svetlom kroz koridore mraka, plesom sa senkama i muzikom boja, realni prostor ćemo pretvoriti u prostor magije, neočekivanih priča i zapleta, razotkrivanjem i odgonetanjem misterija skrivenih s one strane vidljivog.



Kreativno, i ujedno sa edukativne i naučne strane “Svetlucanje” - program radionica posvećen deci i mladima, ove godine će se baviti eksprimentima sa vizulenim efektima i projekcijama, istraživanjem fenomena perzistencije vida i optičkih iluzija.



Radionica će biti organizovana u dve grupe. Deo prorgama će biti namenjen predškolcima i mlađim osnovcima; Takođe, paraleno će se odvijati program za starije osnovce i srednjoškolce zainteresovane da ovu uzbudljivu avanturu zajedno sprovedemo u delo.



Broj mesta je organičen. Prijave sa ličnim podacima (ime, prezime i uzrast) slati na workshop@belgradeoflight.com


 


Datum objavljivanja: 25.08.2017.