Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beograd na Tvrđavi

U Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, na Gornjem gradu, u petak 12. juna 2009. godine u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba Momčila Antonovića, u okviru galerijske delatnosti JP «Beogradska tvrđava».
Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 3. jula 2009. godine.

 

Momčilo Antonović izložiće 18 akvarela pod nazivom "Beograd na Tvrđavi".


Momčilo Moma Antonović  gotovo pedeset godina deluje u modernom srpskom slikarstvu kao markantna umetnička pojava.  Inspiracija ovog urbanog slikara je Beli grad  - njegove zgrade koje dodiruju nebo,  crkve čiji odjek zvona čujemo kao molitvu,  kupole koje se nadvijaju nad rekama na kojima je sve počelo i sve počiva. Senzibilna priroda autora ispoljena je na akvarelima dominantnih boja koje oslikavaju život Grada, koji kao Jasonov brod lagano klizi kroz vreme sa bezbroj prepreka, na raskrsnici  puteva i naroda.


Momčilo  Antonović je rođen 1938. godine u Kruševcu. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1963. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, kod koga je završio i  postdiplomske studije.Član ULUS-a od 1964. godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu bio redovan profesor za predmet slikanje i crtanje, dva puta bio prodekan za nastavu i dekan u tri mandata. Na fakultetima u Budimpešti i Edinburgu bio gostujući profesor 1989. godine. Predavao na Akademiji lepih umetnosti.  Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Grčkoj, Španiji, Nemačkoj, SAD ... Izlagao na preko sto samostalnih i mnogobrojnim kolektivnim izložbama. Dobitnik brojnih nagrada iz različitih oblasti likovnog stvaralaštva.  Učesnik mnogih  likovnih kolonija.


Radno vreme Galerije je od 11 do 19 časova.


 


Datum objavljivanja: 08.06.2009.