Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Beograd 100%

Beograd 100% je kreativni osvrt na naše juče, danas i sutra, na beogradske
budžake, ulice i dvorišta i duhovita kritika, poluozbiljna opomena i
uputstvo za upotrebu grada. Posvećena je svima koji su ostali ili otišli,
domaćim i stranim Beograđanima, ljudima svoje volje.

 


Majice, blokovi za pisanje, torbe, maus pedovi.. delovi su kolekcije Beograd 100%  autora Vladana Srdića, koja će od danas obogatiti suvenirsku ponudu Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.


Autor o svojoj kolekciji kaže :" Beogradu je uvek nešto falilo, a mogao je biti 100%! Kada sam bio mali to su bili kafa, struja i jeans iz Trsta. Deset godina kasnije je ponestalo još i šećera, hleba, pameti... Danas nam kažu da imamo sve, a spisak nikada nije bio duži. Kolekcija Beograd 100% je kreativni osvrt na naše juče, danas i sutra, na beogradske budžake, ulice i dvorišta. Duhovita je kritika, poluozbiljna opomena i uputstvo za upotrebu grada. Posvećena je svima koji su ostali ili otišli, domaćim i stranim Beograđanima, ljudima svoje volje. U zajedničkom odbrojavanju do 100%, nadam se da ćete uživati u novoj kolekciji."  


Srdić je dao imena svim predmetima iz kolekcije, a na pratećoj etiketi zalepio i uputstvo za upotrebu grada. Tako su blokovi nazvani po stambenim blokovima Novog Beograda: blokče 28 podseća da je u Bloku 28 čuveni Fakultet dramskih umetnosti, a i da je ovo blokče fenomenalno za hvatanje misli, pisanje filmskih i pozorišnih scenarija. Blok 70 je domaćin najvećeg china-town na Balkanu, te je blokče 70 kao stvoreno za planiranje kupovine i pisanje egzotičnih recepata.  


Majice za decu nose imena beogradskih ulica, pa je tako Telazije posvećena Terazijama kao najpoznatijem beogradskom trgu koji obuhvata područje od Sremske do ulice Kralja Milana. Krcate su mamama i tatama, prodavnicama, kolačima i sladoledom. Pravi raj za svakog poštenog djavolka. Majica nazvana Čika Kneza Mihaila uči mališane da je to beogradska naj- ulica imenovana po M. Obrenoviću, najmladjem sinu Kneza Miloša i Kneginje Ljubice. Čika Mihailo je poznat po tome što je turskom osvajaću spakovao kofere i poslao ih avionom kući.


Majice za odrasle poput one Vitamin Ć, opominje kako je vitamin C prvi put izolovan krajem 2007. u velikoj porciji gurmanske pljeskavice. Njegov molekul se sastoji iz dve masne grupe na dvoguboj vezi leskovačkog tipa i neophodan je za preživljavanje, posebno ako je sa lukom. A Ovde daleko podseća da je Tamo daleko poznata tradicionalna pesma iz 1. svetskog rata. Smatra se rodoljubivom himnom srpskog vojnika. Pet ratova kasnije Ovde deleko je istorijski rezime i perfektan izbor svakog iskrenog patriote. Latinica je posvećena  latiničnom pismu koje se naziva abecedom i sastoji se od 30 slova. Njena osnovna karakteristika je intenzivno ignorisanje latiničnih i što češća upotreba čiriličnih znakova.Torbe uljuljkuju svojim natpisom - Ima se može se, a maus pedovi se bune - Bem mu miša. 


Vladan Srdić (Beograd, 1972) je po završenom Fakultetu primenjenih umetnosti, radio kao art i kreativni direktor (Saatchi & Saatchi, Y&R, Bates, Ogilvy.) i za klijente iz  Slovenije, Srbije, Nemačke, Kanade, Mađarske. Poslednju deceniju živi i radi u Ljubljani. Suosnivač je agencije "Studio 360", koju uspešno vodi od 2005. Dobitnik je više priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima, među kojima su: "ADC NY", "D&AD", "European Design Awards", "Zlatni Grifon", "Golden Drum", "Brumen", "Best of Bates", "Magdalena", "SOF", "Nagoya Design Do", "Zlati MM", "Majska izložba ULUPUDS-a", "EPICA", "Mladina".Učestvovao na oko 45 međunarodnih izložbi,

uključujući 5 samostalnih. 


Pa krenimo u zajedničko odbrojavanje do 100%


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 09.06.2009.