Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Belgrade With Budapest

Izložba Belgrade with Budapest i boravak mađarskih umetnika u Beogradu predstavljaju nastavak saradnje između srpske i mađarske umetničke scene. Izložba u Kulturnom centru Magacin traje od 15. do 30. novembra.

 


 


Otvaranje izložbe BELGRADE WITH BUDAPEST


Kustosi: Mara Prohaska Marković i Maida Gruden (kustoski duo, aka maramaida) iz Beograda i Àron Fenyvesi, istoričar umetnosti iz Budimpešte


Umetnici: Zsolt Keserue, Ágnes Verebics, Csaba Kis Róka, Milica Ružičić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Maja Obradović, Maja Josifović Goran Micevski i Dimitrije Tadić


Izložba Belgrade with Budapest i boravak mađarskih umetnika u Beogradu predstavljaju nastavak saradnje između srpske i  mađarske umetničke scene, ali ne samo zbog uspostavljanja novih veza između umetnika i kustosa ove dve scene, već i u cilju jačanja i produbljivanja već ostvarenih kontakata. Na taj način će se stimulisati ideja o intenzifikovanim, istančanim odnosima prema ljudima, stvarima i fenomenima, a, u isto vreme,  i afirmisati odnosi koji obavezuju, produbljuju, dovode do saznanja i prevazilaze uobičajene prve i jedine kontakte, kao i indiferentne veze umreženih pojedinaca na karti sveta. Tema koja će se analizirati u okviru projekta Belgrade with Budapest obuhvatiće percepciju umetnosti baziranu na erotizmu kao i na njenom potpunom preokretu.

Ideja o erotizmu kao načinu spoznaje i odnosa prema životu, koja podrazumeva specifičnu vrstu spojenosti, vezanosti i strasne naklonosti prema nekome ili nečemu, ne samo u vezi sa seksualnošću, već sa žudnjom za otkrivanjem skrivenog i željom za obogaćivanjem percepcije svakodnevnog, biće okosnica oko koje će se kretati produkcija učesnika srpske umetničke scene. S druge strane predstavnici mađarske umetničke scene će pojam erotskog preokrenuti do krajnjih granica, na rubu sa pornografskim, gde značenje više nije skriveno, već tako očigledno da niko o njemu ne misli kao mogućem rešenju.

Izložba traje do 30. novembra 2008.


 


Datum objavljivanja: 10.11.2008.