Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Belgija upoznaje srpsku umetnost

U gradu Lekeu otvorena nacionalna izlozba srpske savremene umetnosti Tokom ovog leta, u belgijskom gradu Lekeu, u Galeriji Sabine Van Paemel, odrzava se izlozba srpskih likovnih stvaraoca pod nazivom Serbia Meets Belgium.


 


19-oro nasih eminentnih slikara i vajara, okupljenih u reprezentaciju srpske umetnosti, predstavljaju tokom leta nasu kulturu publici u samom centru Evrope. Kao aktivni protagonisti srpske likovne scene, udruzili su snage da predstave belgijskoj publici svoja likovna ostvarenja na platnu, metalu, staklu, keramici.

 



Galerija Sabine Van Paemel omogućila je da se belgijskom auditorijumu prikazu reprezentativni srpski umetnici pribliznog likovnog izraza. Javnost u Belgiji će tokom trajanja izlozbe, od 01. jula do 04. septembra 2017., imati priliku da se upozna sa savremenim tokovima likovne scene u Srbiji.

 



U sredistu poetike ove izlozbe nalazi se figuracija; ljudska figura, portreti, prizori. Po rečima Save Stepanova, autora teksta u katalogu, ova izlozba okupila je umetnike čija likovna dela predstavljaju radovi sa ,,sa izrazito humanim poreklom".

 



Izložba je svečano otvorena u petak, 30. juna 2017. godine, u Galeriji Sabine Van Paemel u mestu Leke kod Diksmuidea, na krajnjem severu Belgije. Uz prisustvo 150 zvanica, publika je tokom večeri otvaranja imala priliku da vidi nacionalnu izlozbu srpske savremene umetnosti na kojoj je predstavljeno 60-ak likovnih dela, po tri od svakog autora. Posetiocima je predstavljen zanr fantastičnog realizma; aktuelan likovni trend u srpskom savremenom slikarstvu - fantastičan svet prizora, bajki, čudnovatih bića iz maste.

 



Izlozbu je pored domaćina Filipa Verbruka i Karline Ramboer, člana gradskog veća za kulturu u gradu Diksmuideu, otvorila i ambasadorka Srbije u Belgiji, gospođa Vesna Arsić, koja je pozdravila prisutne i podsetila na dugu istoriju saradnje Srbije i Belgije. Nasa ambasadorka je pozelela okupljenima jos ovakvih lepih događaja te izrazila nadu da će se kroz slične projekte umetničke saradnje u budućnosti jos vise pribliziti nase dve zemlje.

 



Uz prijatnu atmosferu i toplu dobrodoslicu koju su priredili domaćini izlozbe, gospođa Sabine Van Paemel i njen suprug Filip Verbruk, koji su krajem 2016. posetili Srbiju i ateljee umetnika koji ovog leta izlazu u njihovoj galeriji, publika je imala priliku da se u razgovoru uzivo sa prisutnim srpskim umetnicima detaljnije upozna sa njihovim radovima i ličnim poetikama koje su oblikovale izlozena dela.

 



Učesnici izlozbe su slikari Đerđi Ačaji, Vasilije Dolovački, Damjan Đakov, Zeljko Đurović, Slavko Krunić, Zoran Krulj, Aleksandar Luković Lukijan, Danica Masniković, Milan Miletić, Predrag Peđa Milosević, Bojan Otasević, Snezana Petrović, Jovanka Stanojević, Dejan Ulardzić, Aleksandar Cvetković, kao i vajari iz studija DADA i Dusan Rajsić, keramičarka Nadezda Đukanović Pantelić i umetnica koja se bavi izradom nakita Milica Zivadinović.

 



Izlozba je organizovana od strane belgijske Galerije Sabine Van Paemel i Galerije Art iz Kragujevca uz podrsku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i nase ambasade u Briselu, Grada Kragujevca kao i uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 



Izlozba je i humanitarnog karaktera, pod sloganom ,,Zajedno protiv raka", posto je Galerija Sabine Van Paemel odlučila da deo prihoda sa ove izlozbe uplati u humanitarne svrhe.

 



Posetioci će izlozbu moći da obiđu do 04. septembra 2017. u Galeriji Sabine Van Paemel u Lekeu, Belgija.


 



Datum objavljivanja: 09.08.2017.