Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bela staza Radomira Kneževića

Samostalna izložba slika Radomira Kneževića, pod nazivom "Bela staza", otvara se u utorak, 10. februara u 19 sati u Galeriji Fenix, Tadeuša Košćuškog 28. Radovi se mogu pogledati do 28. februara.

 


"Mnogi umetnici koji žive i stvaraju u velikom gradu, svakodnevno suočeni sa njegovom vrevom, sa dinamikom urbanog načina života, sa često iscrpljujućim ritmom, neretko nalaze povod ili temu za svoja istraživanja u nekoj sasvim drugačijoj sredini.Tamo gde vreme protiče sporije, a priroda nas osvaja i odvlači u svoj svet. Radomiru  Kneževiću su upravo takvi trenuci neophodni  - on svoj umetnički poriv i energiju crpi iz ushićenosti prirodom, iz susreta sa njenom elementarnom snagom, lepotom, raznolikošću...


Neposrednost i snaga tog doživljaja su polazište Kneževićevog rada, bilo da se radi o crtežu, slikarstvu ili skulpturi-objektu. U svakom od ovih medija on uspeva da pronađe odgovarajući način da dođe do suštine, i da jednostavnim ali sadržajnim likovnim jezikom izrazi svoja osećanja. Njemu je najčešće  dovoljan samo trenutak - huk vetra, nestalni trag svetlosti koja se probija kroz krošnju drveta ili treperenje vrelog letnjeg dana  da bi započeo sa radom, u kome se spontano kreće od jednog do drugog medija, koristeći različite materijale i različite postupke. Ono što im je zajedničko jeste Kneževićeva potreba da pre svega istakne svežinu i zvučnost odabrane teme i motiva. Ovakav način rada inspirisan je trenutnom impresijom, mnogo više nego analitičnim i dugotrajnim posmatranjem. U slikarstvu on naročito neguje akvarelski pristup; niz transparentnih slojeva boje gradi živu i oplemenjenu površinu koja kao da pulsira. Naglašen potez, koji varira od nežnog, diskretno postavljenog, do onog skoro brutalnog po snazi, učvršćuje konstrukciju slike i doprinosi ubedljivosti izraza. Sočan i harmoničan kolorit u skladu je sa ostalim elementima njegovog likovnog jezika i istovremeno značajno utiče na živost i upečatljivost ove serije radova.


Knežević je ostvario jedan slojevit i homogen ciklus slika čija je vrednost utoliko veća ukoliko se posmatra kao deo jedne složene celine, odnosno, kao koloristički pandan skulpturalnim formama slične tematike, čime Knežević ostaje dosledan svojim izvornim interesovanjima i poetici koju je razvio u prethodnim periodima svoga rada.« 


Dimitrije Pecić




Radomir Knežević je rođen 1957. godine u Kikindi. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1983. godine. Magistrirao je na istom fakultetu 1988. godine. bavi se crtežom, slikom, skulpturom i muralom. Izlagao je na dvadeset samostalnih i preko sedamdeset grupnih izložbi. Vanredni je profesor na FLU u Beogradu.


Portfolio Galerija Fenix


Datum objavljivanja: 05.02.2009.