Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Baushtelle Balkan Temple

Galerija Artget, Trg republike 5/1, sreda, 5. avgust u 19:00 Predavanje u okviru internacionalnog umetničkog projekta BAUSHTELLE BALKAN TEMPLE (Cirih, Beograd, Priština) Uloga religije i njen uticaj na savremeno društvo Predavač: dr Milan Vukomanović, Filozofski fakultet, Beograd


 


U okviru projekta BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE, čija je istraživačka faza u Beogradu počela 28. jula i trajaće do 8. avgusta profesor Filozofskog fakulteta Milan Vukomanović održaće predavanje na temu “Uloga religije i njen uticaj na savremeno društvo” 5. avgusta u Kulturnom centru Beograda od 19h.



U ovom predvanju profesor Vukomanović se bavi tezama o revitalizaciji religije u savremenom društvu kroz dva različita, ali komplementarna teorijska aspekta. S jedne strane pojam religije bio je ponovo razmotren u svetlu promena koje su se dešavale krajem 20. i početkom 21. veka. Relogiozni aspekti globalizacije su takođe deo ovog procesa. Umesto da se pitamo šta religija jeste ili šta ona čini, Vukomanović se više bazira na pitanju šta religija podrazumeva-imajući u vidu na prvom mestu različite aspekte ili konstitutivne elemente religije (tj. diskurs, praksu, zajednicu i instituciju). Drugim rečima, koji aspekti religije doživljavaju revitalizaciju, ako je revitalizacija religije, a ne religioznosti uopšte u pitanju? Sa druge strane, on ispituje sam koncept modernosti u savremenom društvu uzimajući u obzir raznovrsnost savremenih kulturnih programa, kao i njihove stalne dinamike. Religija danas ulazi u veoma kompleksnu interakciju sa ideološkim, političkim, kulturnim i ekonomskim sistemom. U svetu okarakterisanom velikom dislokacijom etničkih, religijskih i kulturnih manjina, religijske institucije postaju potencijalni nosioci kolektiva i grupnih identiteta.

Religija i institucije crkve često odgovaraju na izazove modernizacije i sekularizacije jedinstvenom “religizacijom modernosti”. Zauzvrat, svaka etnifikacija ili religizacija politika je izazov za individualna ljudksa prava.



BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE je umetnički projekat koji će se odvijati na relaciji Beograd, Priština, Cirih u periodu od jula do septembra 2015. godine. Cilj projekta je da se stvori platforma u okviru koje će učesnici kroz zajednički kreativni proces pokušati da izraze svoje reakcije na pitanje U šta ti veruješ? Pitanje verovanja je univerzalno i fundamentalno za svakog čoveka i čvrsto je vezano za sve naše postupke i odluke koje donosimo. Ovaj izazov treba da podstakne umetnike da kroz proces istraživanja dođu do rezultata/radova koji će predstaviti njihovu reakciju na ovo ključno pitanje, koje je svima zajedničko, bez obzira na postojeće društvene, političke i sve druge različitosti.



Više informacija o događaju i aktovnostima projekta možete naći na:

<http://www.baushtelle.org/> http://www.baushtelle.org/  i  <https://www.facebook.com/baushtelle> https://www.facebook.com/baushtelle



Ukoliko imate pitanje pišite nam na  <mailto:info@baushtelle.org> info@baushtelle.org



Datum objavljivanja: 05.08.2015.