Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bauk kruži Evropom

Pozivamo vas da se u subotu, 5. septembra 2020, u 19 časova, na našoj Fejsbuk stranici pridružite onlajn otvaranju izložbe BAUK KRUŽI EVROPOM autora Sandre Malić i Stanka Crnobrnje.


 


 

U subotu, 5.09. sa početkom u 19h održava se onlajn otvaranje izložbe Sandre Malić i Stanka Crnobrnje u galeriji B2 koja će biti otvorena za publiku u ponedeljak, 7.09. Postavku čini serija od 28 radova urađenih u specifičnoj tehnici koja obuhvata fotografiju, intervenciju, karakterističan tip postprodukcije i katalog sa uputstvima, kratkim komentarima za gledanje radova. Izložba je otvorena do 26.09.2020.







Na prethodnoj postavci u B2 osvrnuli smo se na prostor slobode kao prostor lične autonomije. U logici minimalizma taj prostor proizilazi iz potpune redukcije svih elemenata koji realnost čine kakofoničnom. Jedina stvar koju minimalizam ne redukuje je ređanje ili pravilnost ponavljanja. Ređanje bojenog sloja i stvaranje okvira tog budućeg prostora slobode. Na izložbi Veljka Vujačića "Bez naziva" svako od dela je imalo vertikale, i sa leve i sa desne strane slike. U okviru tih belih i crnih vertikala konstruisan je prostor gde estetski doživljaj posmatrača počinje sa posmatranjem, a svoj konačan oblik dobija u razumu.



Izložba "Bauk kruži Evropom",Sandre Malić i Stanka Crnobrnje, na neki način predstavlja nastavak ideje o pojmu prostora. Ideja da prostor lične autonomije dolazi u pitanje jer nam stvarnost deluje svaki put novo. Bez "belih ili crnih vertikalnih linija" koje smo imali u slikama Vujačića. Danas, na svakodnevnom nivou, formiranje stava o nekoj situaciji u vremenu duboke kompleksnosti nameće potrebu za gledanjem. Gledanje na način da se uhvate impulsi nekog fenomena, a ne da se razume koncept tog fenomena. Složenost vremena “modernog” čoveka je takva da se i sami koncepti menjaju. Stvarnost deluje nepoznato. Sudovi su nemogući. Šta drugo preostaje nego posmatranje kao samoposmatranje. Možda “uhvatiti”, zabeležiti svoje osete, senzacije, pa čak i preispitati svoja lična uverenja. Na tragu toga, jedno od rešanja je stvaranje svog koncepta.



Autori nove postavke u galeriji B2, Sandra i Stanko, stvaraju specifičan kreativan postupak kojim dolaze do osnove. Osnova je izvor kreativnosti, impuls. Polazeći od toga da je umetnost ekspresija umetnikove kreativne volje čiji je cilj zaokupljivanje pažnje posmatrača, autori koristeći ideje apstrakcije, neoavagarde, konceptualnog pristupa, konkretističkog oblikovanja, serijskog ređanja, upotrebom fotografije, zvuka, reči i njihovom digitalnom obradom stvaraju jedno brikolažno umetničko delo. Pojava digitalne tehnologije uticala je na promene u svakodnem životu, pa i na razvoj recentne umetnosti. Naime, ideja da je poruka neodvojiva od konteksta poznata je od ranije. Makluanski rečeno, medijum je poruka, a publika je sadržaj poruke. Digitalna tehnologija ustvari dovela je do novog konteksta poruke, ali i do novog izraza autora. Jedan od primera je postprodukcija koja omogućava da postojeće stvari dobijaju novo značenje i da se stvaraju nove umetničke prakse. Te nove umetničke prakse predstavljaju i odgovor na promenjenu sliku sveta. Autori kompozicije stvaraju kroz postprodukciju, zatim redukciju, serijalnost, isticanja detalja i njihovim obrazovanjem u patern dolaze do unikatnosti. Upravo svako bojeno polje paterna predstavlja impuls, izvor inspiracije ovog umetničkog para. Snaga te inspiracije je snaga bojenog polja koja kao da redukuje bilo kakav nametnuti okvir ili narativ. Gde boja zauzima ceo prostor i gde boja postaje prostor.









 


Datum objavljivanja: 04.09.2020.