Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bato - muš, Velimira Mihajlovića

Izložba crteža autora Velimira Velje Mihajlovića "Bato - muš" (Bateaux - Mouches), otvorena je u nedelju, 1. marta u Galeriji SULUJ. 106 crteža sa izložbe se može pogledati do 14. marta.

 


Doajen umetničke grafike, neumorni Beogradjanin Velja Mihajlović, izlagaće lične zapise u formi crteža sa svog dvomesečnog boravka u Parizu, 2008.g, pravo sa prozora ateljea Cite Internationale des Arts.106.crteža, manjih formata, iskrenih, svežih, sa "lica mesta", naćiće se na zidovima galerije SULUJ sledećih 15.dana…


Veljko Mihajlović, 1948.g, poznat je i omiljen beogradski umetnik- grafičar. Ovom prilikom Izlaže  ciklus od crteža, radjenih kombinovanom tehnikom  manjih dimenzija /20x15cm/ i /15x10cm/ iz 2008.godine.


Ciklus " Brodovi - mušice", nastali tokom dvomesečnog rezidencijalnog programa u Cite Internationale des Arts, u samom srcu istorijskog Pariza u četvrtom arondismanu, gde Vas bude zvona Notr Dam! Kako ateljei koje naši umetnici koriste gledaju na Senu i Pont Marie, umetnik je svakodnevno "hvatao" vizuelne senzacije sa Sene, koje turistički brodovi svojim svetlima i pokretom stvaraju u noćnim obilascima znamenitosti Pariza.


Bato - muš su specifični turistički brodovi za razgledanje Pariza sa reke i snabdeveni su moćnim reflektorima, koji noću, kada Grad utone u mrak, osvetljavaju obalu i znamenitosti pored kojih prolaze.U doslovnom predvodu bato-muš, znači brodovi-mušice /navodno zbog oblaka insekata privučenih svetlima reflektora/. U stvari, dobili su ime po brodogradilištu MUŠ /Mouche/, gde im je počela proizvodnja, pedesetih godina prošlog veka. Razne pozivnice i materijali za kulturna dešavanja, bili su odličan materijal za intervencije olovkom i bojenim akcentima Velje Mihajlovića, tako da su dupli spoj artefakata  Pariza s proleća 2008.godine.


Velja Mihajlović izlaže po ciklusima i samostalno, u Srbiji i inostranstvu, a ovo mu je 116. izložba! Dakle 106.crteža za 116.izložbu!


O kakvim ciklusima grafika , crteža i objekata se radi, najbolje će vam posvedočiti nazivi ciklusa : Voćke i povrćke, Leti Beograd, Hilandar, Ljubljana, More, Krka, Sent Andreja, Sekira i ikona, Senovita bića Studentskog parka, Una, Realnost magije, Banat, Rupe, Četiri godišnja doba, Slike otkrivenja, Opet rupe, Hristov venac, Stanica Beograd, Stota ... .

Naravno Velja Mihajlović je, osim što je vrstan umetnik i divan čovek,  živa legenda Grada Beograda. Poseban  je i po otvaranjima svojih izložbi, uvek  nedeljom u podne!


 


Datum objavljivanja: 02.03.2009.