Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Baruh - Bora Baruh

Obeležavajući stogodišnjicu rođenja slikara Bore Baruha, Galerija RTS-a i Narodni muzej realizuju izložbu Baruh – Bora Baruh. Na izložbi koja će svečano biti otvorena 29. septembra u 19 časova posetioci će biti u prilici da vide 29 reprezentativnih dela nastalih između 1932. i 1941. godine.

 


Izložena dela se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja, Jevrejskog istorijskog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Vlade Republike Srbije, kolekcije porodice Baruh, kao i drugih privatnih kolekcionara. 




Baruh - Bora Baruh rođen je 1911. godine u Beogradu i od najranijih dana se bavio slikarstvom i vajarstvom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a zahvaljujući stipendiji Jevrejske opštine, 1935. godine odlazi u Pariz gde slikarstvo uči kod Amadea Ozanfana. Posećujući muzeje i galerije bavio se slikarstvom i izlagao svoja dela u pariskom galerijama. Posvetivši se borbi za ljudska prava Baruh postaje član KP Jugoslavije i KP Francuske da bi 1938. zbog svojih političkih aktivnosti bio proteran iz Francuske. Vrativši se u Beograd Baruh nastavlja borbu za ljudska prava kroz aktivno delovanje u komunističkoj partiji.


Bora Baruh je dva puta izlagao samostalno: u Beogradu 1938, i u Zagrebu 1939. godine, sa grupama Nezavisni i Život, a redovno je učestvovao na likovnim smotrama kod nas i u inostranstvu. Streljan je 1942. godine u Jajincima.

"Stvaralaštvo Bore Baruha vezuje se za tokove beogradskog intimističkog slikarstva, poetskog realizma i umerenog kolorističkog ekspresionizma, neuporedivo manje za socijalnu umetnost bez obzira na njegovo nepokolebljivo političko opredeljenje. Iako je, kako piše Aleksa Čelebonović, kao čovek bio moralno spreman da žrtvuje svoj intimni život za direktnu akciju i ljubav prema čovečanstvu, kao umetnik je voleo i poštovao svoje najintimnije okruženje i upravo takvim delima postigao najviše" - tumači muzejski savetnik Ljubica Miljković, autor ove izložbe.




Bora Baruh je za sobom ostavio oko 200 slika i gotovo isto toliko crteža od kojih je veliki broj ušao u antologijske preglede umetnosti u Jugoslaviji. Izborom 29 remek-dela sa predstavama enterijera, mrtve prirode, pejzaža i veduta, portreta i autoportreta biće nam omogućeno celovito sagledavanje opusa umetnika čije stvaralaštvo je obeleženo neraskidivim spojem stvaralačke radosti i života punog bola.


Galerija RTS-a,Takovska 10

Radno vreme:

radnim danima od 10:00 do 18:00 časova

subotom od 10:00 do 16:00 časova

nedeljom ne radi.


Portfolio Galerija RTS


 


Datum objavljivanja: 28.09.2011.