Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Banatska kuća

Izložba fotografije pod nazivom "Panonska kuća simbol jednakosti u uslovima multikulturalnosti" autora Branislava Milića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin postavljena je u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin do kraja oktobra 2008. godine.

 


Ova izložba obuhvata 24 panoa na kojima se nalazi oko 130 fotografija kuća reprezentativnih za narodno graditeljstvo u oblasti Srednjobanatskog regiona. Na fotografijama predstavljen je razvoj panonske kuće u periodu dužem od dva veka, od trščara do kuća sa početka 20. veka na kojima se primenjuju elementi preuzeti od varoških kuća.


Tekst autora izložbe, Branislava Milića:


"Namera autora je bila da na ovako malom prostoru stvori ambijent jednog velikog banatskog sela, prepustivši svakom posetiocu pojedinačno da projektuje svoju ulicu, da odabere svog favorita, da u njemu izazove nedoumicu u kojoj bi od ovih kuća poželeo da boravi.... Jer one su tu, žive, izazivaju nas, pozivaju da uđemo unutra. A pre nego što uđemo unutra, osetićemo miris svežeg đubrišta, štale, ali i miris šunki i domaćih kobasica, koje vise na promaji u konku. Miris "jake" zaprške iz kuhinje i mami nas i odbija, ali do tada nepoznati osećaj u nama odvlači nas u taj iskonski kutak porodične intime i ne možemo mu odoleti. Koža se otvara, upija sve te mirise, oseća se "domaći" sapun, ali miris dunja odvlači nas u "čistu sobu". Besprekorno je uređena, mirišljava, kao da smo joj prvi i najznačajniji gost. Krv ubrzano struji, srce obliva milina i gle, odjednom straha – ničim izazvanog... čemu smo se to predali?

Pomešanih osećanja vratićemo se u stvarnost, ali mnogi od nas nikada neće moći da se oslobode ni tih mirisa, ni memle ustajalih soba, jer nas time hrane naši koreni duboko pušteni u ovu zemlju banatsku. Kuće sa kojima smo se upoznali nemoćne su za svoj opstanak bez naše pomoći i polako gube borbu sa vremenom, a mi, ukoliko im ne pomognemo, njihovim nestajanjem sa lica zemlje izgubićemo svoj identitet."




Izložba je prvobitno bila otvorena u Kulturnom centru povodom ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine a zbog velikog interesovanja publike Narodni muzej Zrenjanin je preuzeo izložbu koja će trajati do kraja oktobra.


Portfolio narodni muzej Zrenjanin


 


Datum objavljivanja: 07.10.2008.