Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Balkan Diary Rajnharda Dubrave

U utorak, 22. septembra u Galeriji O3one otvara se izložba"Balkan Diary" autora Rajnharda Dubrave ( Reinhard Doubrawa) iz Nemačke . Izložba traje do 30. septembra, 2009. godine.

 


Rajnhard Dubrava, nemački umetnik  srednje generacije, obrazovan na uglednoj Kaselskoj školi Vizuelnih  Umetnosti, sa specijalizacijom kod profesora Urs Luthi-a, koncipirao  je za O3ONE izložbu pod nazivom "BALKAN DIARY".




Rajnhard je prošle godine hraneći svoju severnjačku znatiželju, boravio u Srbiji. Rezultat i refleks njegovog boravka je upravo ova izložba. Dosledno svom posmodernističkom maniru, ukrštajući raznorodne jezičke izraze, Rajnhard vodi "dnevnik", lišen deskripcije i naracije. Njegov jedini cilj je da kombinacijom dokumentarističkog materijala stvori sadržaj u svom umetničkom pogledu. Takav kontekstualni senzibilitet, nastao u trenutku i na mestu koje se zove Srbija, ili šire, Balkan,  prvorazredna je činjenica koju umetnik s pravom koristi kao svoj  najsnažniji kvalitet. Izložba Rajnharda Dubrave je nesumnjivo pravi izazov za beogradsku publiku i redak primer visokog  umetničkog nivoa u percepciji ovog prostora.


Za svoju izložbu u O3ONE-u, Rajnhard će napraviti serijal radova uzimajući u obzir tri aspekta:

I svoje poreklo i običaje koje je  poneo sa sobom u Srbiju;

II ono što je u Srbiji video pod uticajem sopstvenih uobičajenih tokova percepcije;

III u izložbu će uvrstiti neke tekstove i komentare događaja.


Rajnhard Dubrava će u O3ONE-u predstaviti nekoliko radnih grupa od kojih će se svaka sastojati iz  tri dela - fotografije na kojoj je rađena određena intervencija, crteža jednog od njegovih otisaka prstiju i papirnog šablona sa 

komentarom te fotografije.


 


Datum objavljivanja: 18.09.2009.