Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Balint Sombati

Balint Sombati (Szombathy), umetnik iz Novog Sada koji već više godina živi i stvara u Budimpešti nalazi se među ovogodišnjim dobitnicima Munkačijeve nagrade. Nagrada koja nosi ime jednog od najvećih mađarskih slikara Mihalja Munkačija (Mihály Munkácsy) dodeljuje se svake godine istaknutim likovnim umetnicima za ukupan umetnički rad.

 


Valja podsetiti da je za zivotno delo Balintu Sombatiju 2007.godine u Novom Sadu uručena i Nagrada Sava Sumanović. Dodatno, podsećamo da je i Nebojša Milenković, autor i kustos Sombatijeve retrospektivne izlozbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, 2005.godine dobio Nagradu društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u SCG upravo za svoj kustoski projekat Szombathy art (retrospektivna izložba i monografija) . Na kraju, navodimo i podatak da o Sombatijevom teorijskom i pesničkom radu u Budimpešti uskoro izlazi i obimna studija čiji je autor Peter H.Nađ, istoričar književnosti iz Slovačke.



Nagrada s imenom Mihaja Munkačija Balintu Sombatiju biće uručena u Budimpešti 14. marta povodom godišnjice narodne oslobodilačke borbe i revolucije iz 1848.godine.


 


 


Datum objavljivanja: 11.03.2008.