Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

B. Fish - Beo Riba - Budi Riba

Jovana Tomanović predstavlja seriju radova: slika, skulptura, crteža i video projekcija na izložbi u Magacinu u Kraljevića Marka 4, od 15. oktobra.

 


"Jovana Tomanović izlaže svoju novu seriju radova u magacinu MKM, u gradu u kome se rodila, ljudima koje najviše voli, koji nisu imali priliku da budu direktno povezani sa njenim umetničkim radovima. Zato je B.Fish • BeoRiba • Budi Riba izložba koja prenosi ljubav i osećanja na jedan veoma čudan način, putem njenog direktnog iskustva ta energija je preneta na platno i prostor.




To su životinjske oaze, organske i zatrašujuće forme, simbolični delovi i ljigave površine, u kontrastu predstavljene čistom figurom Jovanine osobine. To su slike gde nastaje jedan paralelan svet, pun kolorita i providnosti. To su čudovišta koja se mogu naći pred našim očima, a koje ne vidimo. Ima jedno mesto u svakom gradu gde su nas, kad smo bili mali, vodile bake i deke da se igramo i da upoznajemo neki novi čudesni morski svet. Beograd, pored divnog zoološkog vrta nema akvarium, te će taj čaroban svet biti postavljen, na devet dana, u Magacinu u Kraljevića Marka 4, od 15. do 24. oktobra 2008. godine.




Temu "Fish & Jo", Jovana razvija od leta 2007. godine, od kada je, po zamišljenoj misiji, provela četiri meseca na ostrvu Zanzibar (Tanzania), kako bi osetila prostranstvo mora, nadmoć prirode i upoznala podmorski svet. U vremenu kada nam je Planeta pod stalnim pritiskom, pod stalnim ekološkim pretnjama, tema zadnje Jovanine serije je basna, koja će Vam prepričati vašu životnu priču, Vaše iskustrvo kroz njene izviđačke i crtačke talente, u njenim najmoćnijim godinama lepote, strasti i energije. Ona Vas zove u njenu oazu, čudesnih bića nekog paralelnog sveta mašte.




Ulaz magacina MKM, grafički oslikan ribama, upućuje vas na unutrašnji deo koji je već godinu dana posmatran i studiran od strane autora. Jovana je formate slika prilagodila zidovima, a video projekcije osmislila da kompletno utope posetioca koji pristupi u dve mračne prostorije. U izložbenom prostoru postavljene su slike, skulpture, crteži i video projekcije. Za magacin MKM je napravljena i prodajna instalacija koja se sastoji od okruglih akvarijuma "B.Fish • Ball Fish". Svaki posetilac će biti u prilici da gaji jedan deo i vremenom će shvatiti koliko je ceo svet delikatan i krh. Instalacijom se postavlja prirodan život ribe u novo stanje. Vraćajući ga vremenom u svakodnevan izgled kolekcionar ove neobične vrste umetnosti postaje aktivan učesnik izložbe. Srž cele ideje je prirodna atmosfera, preneta magijom sa podmorskih predela, odakle potiče fantazija, kao i lepota nastanka zivota. Forme reprodukcije su deo tog procesa, a rast i starost - put koji svaki čovek sam sebi odredi. To je lični put, koji će svaki posetilac pronaći u slikama."




Jovana Tomanović rođena je u Beogradu, 15.8.1982. godine, radi i živi u Milanu, Italija. Diplomirala je slikarstrvo na akademiji lepih umetnosti u Milanu, Brera. Završila je postdiplomske studije u smeru skulpture na istom fakultetu.

Tokom svog umetničkog razvoja pomogli su joj pripreme kod slikara, Rubinova u Moskvi i Etele Merk u Beogradu.

U viša umetnička iskustva ulaze: Erasmus stipendija, 2004/2005 pri Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, 14 rue Buonaparte, 75272 Paris. Artists Summer Workshops & Talks pri NYU, NewYork, 2006 Umetničke kolonije: Visegrad 2005, Ioannina 2006, Krf 2008 Član ULUSa od 2005e god. Stage UniCredit & Art, Milano, 2008 Od 1999. godine učesnik je i dobitnik raznih slikarskih konkursa, kao i više samostalnih i kolektivnih izložbi u inostranstvu.


Izložba traje do 24. oktobra


 


 


Datum objavljivanja: 04.10.2008.