Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Azbuka, Bora Iljovski

Izložba Bore Iljovskog (1942-2013) otvara se u subotu, 1.7. u 19h. Izložba je otvorena do 15.8.2023.

Jazz za Biseru 1984 foto Vladimir Popovic


Izložbom "Azbuka, Bora Iljovski" osvrćemo se na delo jedne od najupečatljivijih pojava jugoslovenskog i evropskog slikarstva, gde se upotrebom boja i oblika stvara totalna apstrakcija. Cilj slike nisu predstave iz realnog života koje su dostupne čulima, već kadrovi univerzalne realnosti.



Postavka obuhvata originalne kataloge, foto-portrete umetnika (1972-2005), dokumentarne priloge i 23 dela u svim tehnika u kojima se autor izražavao. Pribavljena dela su iz privatnih kolekcija i nastala su u periodu od 1967. do 2001.



Hronološka postavka u B2 galeriji ima za cilj da predstavi razvojni put autora i prikaže specifičan umetnikov jezik koji možemo uporediti sa stvaranjem "nove azbuke u slikarstu", gde se dubina i površina platna vezuju u jednu celinu.



Izložba Bore Iljovskog (1942-2013) otvara se u subotu, 1.7. u 19h.



"...Iljovski stiže u bukvalnom i u metaforičkom smislu kao izbeglica i „proleter“ – onaj koji ne poseduje ništa drugo, osim, u njegovom slučaju, sopstvenog talenta. Rođen je u jeku Drugog svetskog rata, kao Periklis Iljopulos, u mestu Drenova u severnoj Grčkoj, mestu koga više nema na geografskim kartama jer je do temelja srušeno u grčkom građanskom ratu a njegovo slovensko stanovništvo raseljeno. Čitavo detinjstvo je proveo po izbegličkim logorima, premeštan iz mesta u mesto, uglavnom u Poljskoj, da bi na kraju sa četrnaest godina došao u Beograd. Beogradska akademija prepoznaje njegov talenat i on 1961. biva (iz drugog pokušaja) primljen. Valjda jedina srećna okolnost koja će podupreti razvoj njegovog slikarskog talenta jeste da je kao umetnik stasavao u političkom sistemu koji je bio odgovoran prema umetnosti i kulturi i koji mu omogućava da već 1970. stekne i svoj prvi atelje (...) U njegovom slikarstvu prisustvujemo izvođenju, a zatim razradi i razvoju, jednog sasvim jedinstvenog, ali i sasvim izvesnog i čistog, slikarskog jezika koji se distancira od samozadovoljnih gestova, mutnog mišljenja i drugih oblika ispoljavanja umetnosti koja je obeležavala suton modernizma. (...) ...upravo slika Jazz (1984) koju je umetnik poklonio muzičarki Biseri Veletanlić, i koja direktno referira na ono na čemu je umetnik insistirao, a to je da je inspiracija za njegov slikarski postupak bila muzika, a posebno džez muzika. Iljovski je često govorio o svojim linijama kao o „džeziranim linijama“, koje ostvaruju kako ritmičku tako i melodijsku strukturu, dok je boja opredeljena za pozadinu zapravo muzička lestvica u čijem ključu doživljavamo taj ritam i melodiju", Branislav Dimitrijević u predgovoru kataloga izložbe.



Izložba je otvorena do 15.8.2023.


 


Datum objavljivanja: 01.07.2023.