Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Avala - Tašmajdan - Kalemegdan

Projekat Marko Pogačnik: Avala - Tašmajdan - Kalemegdan, utorak, 3. mart u 12 sati prezentacija na Tašmajdanu: prva raskrsnica centralne staze od crkve Sv. Marka. Otvaraju: Branislav Božović, Ješa Denegri, Marko Pogačnik.

 


Marko Pogačnik

AVALA - TAŠMAJDAN - KALEMEGDAN

VITALNO-ENERGIJSKA KIČMA BEOGRADSKOG PROSTORA


Prezentacija projekta: obeležavanje vitalno-energijskih tačaka - kičme Beogradskog prostora, na lokacijama ispod spomenika Neznanom junaku na Avali, na prvoj  raskrsnici od crkve Svetog Marka na Tašmajdanu i na donjem šetalištu  od Meštrovicevog spomenika i zidina Vojnog muzeja. Projekat je posvećen poznatom muzikologu i kulturologu Pavlu Stefanoviću.


Ideja za realzaciju ovog projekta nastala je sredinom maja 2008, u vreme održavanja dokumentarne izložbe i okruglog stola "KULTURNE PARADIGME SAVREMENE  UMETNOSTI" o delu, radu i ličnosti Pavla Stefanovića, na kome su  učestvovali (Ivan Picelj), Olga Jevrić, Marko Pogačnik, Ješa Denegri,  Jovan Ćirilov, (Miško Šuvaković), Milan Vlajčić, Rade Kuzmanović,  Sanela Radisavljević i Biljana Tomić.


Ova prezentacija povezuje davni susret Pavla Stefanovića sa Markom  Pogačnikom povodom izložbe članova grupe OHO u Galeriji Doma omladine  1969, i namenskog teksta u katalogu izlozbe ''Marginalije povodom  jedne izložbe slovenačkih mladića''. Na komentare Pavla Stefanovića  s kraja šesdesete, danas se nadovezuje Marko Pogačnik sa svojim  razmišljanjima i praktično zaokružuje jedan vremenski ciklus  istorijskih i kulturnih kretanja/paradigmi prošlo-sadašnje-buduće.


Bitno je ukazati na kvalitet promena koje su nastale u rasponu od  skoro pre pola veka, od vremena kada su umetnici konceptualno  registrovali u otvorenim ili zatvorenim prostorima određene fenomene  u prirodi, da bi danas vitalno-energijske linije sila, kao nevidljive  ali postojeće, mogle da se obeležavaju u javnim prostorima putem

izvedenih kosmograma - reljefnih pločica ili litopunkturnih kamenih  skulptura. O tome Marko Pogačnik piše: "Svaki gradski prostor ima potenciale koje  čovek danas jedva primećuje, ali su od presudnog značenja za  budućnost grada. Oni često nisu vezani na fizički nivo niti su vezani  na uvijete, koji danas vladaju u prostoru.  Potenciali budućnosti postoje u energijskom obliku. Energijski oblik  im omogućava, da svoju snagu prenose iz epohe u epohu, bez da bi  izgubila na vrednosti. Najjači od tih potenciala, koje mogu percipirati u Beogradskom prostoru, je vitalno-energijska osovina, koja se proteže od Avale preko Tašmajdana do Kalemegdana".


 


 


Datum objavljivanja: 02.03.2009.