Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Autorski strip

Na strip susretima koji će se održati 11. aprila, 2008. godine u Francuskom kulturnom centru učestvovaće : Aleksandar Zograf, strip autor, Dejan Ilić, izdavač ( Fabrika knjiga), Žoana Markade, strip autor i Vladimir Vesović, strip autor i kritičar.

 


Strip koji nazivamo "nezavisnim" ili "alternativnim" je autorski strip koji ne podleže komercijalnim kriterijumima. Sudeći prema autorima, novine nastaju usled eksperimentisanja sa crtežom, kadriranjem, naracijom i bezbrojnim igrama sa tim elementima. 


Važni trenuci u istoriji autorskog stripa su stvaranje Andergraund pokreta u Sjedinjenim američkim državama šezdesetig godina, kao i nastanak danas veoma rasprostranjenog autobiografskog žanra u stripu. Svoj doprinos su dali i Maus, koji je ostvario svetski uspeh, kao i osvojena Pulicerova nagrada, koja je pružila dokaz da  književni crno-beli strip podjednako utiče na publiku koliko i drugi žanrovi. Taj  pokret u Francuskoj dobija sasvim novu dimenziju početkom devedesetih godina. Kada je klasični strip počeo da biva prezasićen albumima A4 formata od 48 stranica u boji, pojedini izdavači, sa izdavačkom kućom l’Association na čelu, plasiraju na tržište nove formate i raznoliku ponudu stripova sa potpuno novim sadržajima. 


Danas brojne izdavačke kuće objavljuju autorski strip u Francuskoj, koji ima vernu publiku i koji je postao prepoznatljiv kao umetnička disciplina.


 


Datum objavljivanja: 24.03.2008.