Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Atlas 2.

Asocijacija srpskih arhitekata iz Beograda Predstavlja knjigu "Atlas 2" - Atlas likovnih umetnika i umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 2 Utorak, 24. decembar 2019. godine u 19 časova Galerija unikata, Knez Mihailova 36, prizemlje (preko puta ulaza u SANU)

 



 


O knjizi govore autori - priređivači: Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini







O knjizi:



Knjiga "Atlas 2", odnosno "Atlas likovnih umetnika, umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 2" nastala je kao nastavak prvog izdanja "Atlasa", odnosno "Atlasa likovnih umenika primenjenih umetnosti idizajnera Srbije - 21. vek" koju su objavili autori Slobodan maldini i Sofia lancoš Maldini 2015. godine. Ovo, prvo izdanje nastalo je na potrebi objavljivanja jedinstvene publikacije u kojoj su predstavljeni srpski likovni umetnici iz svih oblasti primenjenih umetnosti: arhitekture, enterijera, industrijskog i grafičkog dizajna, primenjenih oblasti slikarstva, grafike, mozaika, vitraža, ikonopisa, tapiserije, konzervacije, restauracije, primenjenog vajarstva, keramike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije, kostimografije, fotografije, primenjene multimedijalne umetnosti, istorije umetnosti. Tada su autori pozvali naše najznačajnije aktivne umetnike iz svih oblasti primenjenih umetnosti da nam se pridruže u realizaciji knjige i dostave fotodokumentacioni materijal o svojim novijim radovima. Veliki broj umetnika podržao je našu ideju i poslao nam informacije i dokumentaciju o sebi i svojim delima, što nam je veoma pomoglo prilikom realizacije projekta. Četiri godine nakon ovog izdavačkog poduhvata svetlost dana ugledalo je novo izdanje edicije, pod nazivom "Atlas 2".







Realizaciji knjige "Atlas 2" prethodilo je saznanje o teškom stanju u savremenoj umetnosti u Srbiji i nemogućnosti brojnih, kvalitetnih likovnih stvaralaca i arhitekata da predstave svoja dela širokoj publici, ali i užim kulturnim krugovima. Projekat je zasnovan na praznini nastaloj nakon što su umetnici u Srbiji izgubili svoje najznačajnije nacionalne izložbe, pre svega Oktobarski salon, a izložbe dva najveća udruženja umetnika: Udruženja likovnih umetniks primenjenih umetnosti i dizajnera Srbiji (ULUPUDS) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) postale ograničene učešćem izuzetno malog broja zainteresovanih autora. Dosadašnje izložbe odijaju se u galerijskim prostorima nedovoljnih kapaciteta da predstave snagu i brojnost kvalitetnih savremenih likovnih stvaralaca.







U ovakvim okolnostima, pokazala se potreba okupljanja većeg broja značajnih stvaralaca, bez obzira na njihovu pripadnost uskim krugovima ili umetničkim udruženjima. Na inicijativu autora knjige Slobodana Maldinija i Sofie Lacoš Maldini, ovo okupljanje autora izvršeno je uz institucionalnu podršku Asocijacije srpskih arhitekata (ASA), čiji je Slobodan Maldini direktor. Načinjen je iskorak u organizovanju velike zajedničke izložbe predstavnika svih oblasti likovnih umetnosti.



Prva izložba ove vrste organizovana je 2018. godine u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, na kojoj su predstavljena dela članova Asocijacije srpskih arhitekata iz Beograda i Srpskog Art centra iz Novog Sada. naredne, 2019. godine, Slobodan maldini kao kustos, organizovao je širu umetničku manifestaciju pod nazivom "Umetnost danas", a poziv za učestvovanje primili su članovi: Asocijacije srpskih arhitekata (ASA), Art centra, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i brojni umetnici koji nisu svrstani u umetnička udruženja, već aktivno stvaraju kao samostalni umetnici, marginalni umetnici ili predstavnici naivne umetnosti.



 



 



Cilj izložbe "Umetnost danas" je izlaganje na jednom mestu svih najznačajnijih srpskih autora na polju likovnih primenjenih umetnosti, sa svojom najnovijom godišnjom produkcijom. Izložba nije takmičarskog, već reprezentativnog karaktera i podeljena je u brojne kategorije - oblasti, među kojima su: arhitektura, unutrašnja arhitektura - enterijer, grafički dizajn, industrijski dizajn, slikarstvo, naivno slikarstvo, marginalno slikarstvo, slikarstvo izvan stila i akademija, grafika, mozaik, vitraž, ikonopis, tapiserija, konzervacija, restauracija, stari i izumrli zanati, primenjeno vajarstvo, keramika, tekstil, savremeno odevanje, scenografija, kostimografija, umetnička fotografija, multimedijalna umetnost, mixed media, performans, veb dizajn, istorija umetnosti, likovna kritika i druge.







Izdavanju ove knjige prethodila je Izložba "Umetnost danas", održana u Galeriji Narodne banke Srbije u Beogradu, na kojoj je učestvovalo više od 200 autora sa oko 400 izloženih radova. Na ovoj likovnoj manifestalici pokazan je presek sadašnjeg stanja u srpskoj likovnoj umetnosti i njeni umetnički potencijali.







Knjiga "Atlas 2" sadrži odabir radova autora - izlagača na izložbi "Umetnost danas", upotpunjena delima nekolicine autora koji su prisutni u prethodnom izdanju knjige "Atlas". U ovom izdanju predstavljeno je 155 danas aktivnih autora koji su svojim delima obeležili proteklih nekoliko godina u srpskoj likovnoj umetnosti. U knjizi su predstavljeni arhitekti, slikari, vajari, grafičari, dizajneri, kostimografi i scenografi, umetnički fotografi i predstavnici drugih oblasti primenjenih umetnosti. Da bi slika savremene srpske umetnosti bila upotpunjena, osebno su u knjigu uključeni slikari - naivci, marginalni i neakademski umetnici. Njihovo predstavljanje u društvu akademski obrazovanih umetnika predstavlja možda največi presedan koji je učinjen u priređivanju ove knjige, međutim, autori smatraju da je na ovaj način preneta prava, stvarna slika u našoj likovnoj umetnosti, gde sa jedne strane postoji uska elita, avangarda, postavangarda, predstavnici novih pokreta, stilova i umetničkih praksi, dok sa druge strane na istoj umetničkoj sceni imamo prisustvo veoma nadarenih umetnika - naivaca i marginalaca, koji zaslužuju istovetnu pažnju kao i drugi.







U tom pogledu, knjiga pokazuje svoju objektivnost prema savremenim umetničkim pojavama u Srbiji. Za razliku od drugih štampanih izdanja, monografija i kataloga, ova knjiga je realni odraz stanja u našoj umetnosti. Ona ne pokušava da to stanje prikaže ulepšanim, po vrednosnim kriterijumima autora knjuige, već prvenstveno se rukovodi opštim vrednostima, kvalitetima ili manjim kvalitetima stvaralaca prisutnim u našoj likovnoj stvarnosti. kao takva, ona je realan odraz szanja u našoj umetnosti, pre svega u likovnoj kulturi, jer na neulepšan, realan, stvaran način pokazuje visoke ili osrednje domete naših stvaralaca, u zavisnosti kao ih ova sredina doživljava i prihvata. Ali u bilo kojem slučaju, predstavljeni umetnici u ovoj knjizi su oni prisutni u našoj savremenoj kulturnoj stvarnosti i bez njih stanje u našoj današnjoj likovnoj umetnosti ne bi bilo potpuno. U tom smislu, ova knjiga nije elitistička, već je realno -dokumentarna, jer beleži na realan način pravo stanje u našoj savremenoj kulturi.







Knjiga je izašla uz ogromnu podršku samih umetnika čija su dela predstavljena u njoj, pre svega članova Asocijacije srpskih arhitekata (ASA), Srpskog Art centra, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 8ULUPUDS), članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine 8UPIDIV), samostalnih umetnika koji rade izvan udruženja, univerzitetskih profesora i ostalog nastavlnog osoblja umetničkih fakulteta u Srbiji i drugih obrazovnih i kulturnih institucija. posebnu zahvalnost dugujemo Narodnoj banci Srbije koja nam je omogućila da u njenom prostoru realizujemo jednu od najmasovnijih i najkompleksnijih likovnih umetničkih izložbi na ovim prostorima. Posebnu zahvalnost dugujemo štampariji "Birograf" koja podržava naše projekte i kvalitetom štampe je doprinela izuzetno tehnički kvalitetnom izgledu ove knjige.



U Beogradu, decembra 2019.



Autori knjige: Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini


 





 



 


Datum objavljivanja: 23.12.2019.