Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Asocijacija i funkcija

U četvrtak 4. aprila 2013. godine u 19. sati u galeriji opštine Vračar svečano će biti otvorena izložba skulptura i objekata " Asocijacija i funkcija " autorki Marijane Popović i Milene Marković.

 


Zajednički projekat pod nazivom "Asocijacija i funkcija" obuhvata dva različita pristupa u idejnom i funkcionalnom istraživanju kontinuiteta i diskontinuiteta kroz različite pristupe u umetničkom postupku. Postavka obuhvata dve logičke celine: asocijativnu, kojim se predstavlja vajarka Marijana Popović i funkcionalnu kojom se predstavlja dizajnerka Milena Marković.


U likovnom postupku gradjenja prizora Marijana Popović koristi diskontinuitet gradeći asocijativne celine koje se gledaocu vraćaju kao celoviti simboli, dok u postupku Milena Marković inverzijom očekivanja kod gledaoca stvara privid kontinuiteta površine koja u statičkom i dinamičkom smislu pripada diskontinualnom rakursu. Iako svaka od ovih celina može da likovno, pa i značenjski postoji, kao samostalna postavka, autorke insistiraju da njihovim poliptičnim aranžmanima nateraju posmatrača na dublju i dugotrajniju igru odgonetanja koja će svavako biti putovanje kroz različite zagonetke, zamke za percepciju i razumevanje publike te ih u tom svetlu treba i posmatrati kao jasan poziv na samostalno identifikovanje plastičkih narativa.


Izložba će biti otvorena do 17.04. 2013. godine.


 


Datum objavljivanja: 03.04.2013.