Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Asako Široki: Your Voice Echoed

Likovna galerija, Knez Mihailova 6. Asako Široki: Your Voice Echoed Dobitnica Nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu 2016. 3 – 31.10. 2019

 



 


Rad Asako Široki zasniva se na procesima i delima koja se izvode iz prirodnih materijala i oblika od kojih su i sačinjeni. Te strukturalne plastike prizivaju i gledaočevo sećanje na delove nameštaja (drvene letve i palete), ali zatim to sećanje biva dekonstruisano i usmereno ka nestajanju i ništavilu – ka teritoriji gde nema mesta sećanju. Ovaj postupak razotriva nam svet koji je lišen uobičajenih značenja i asocijacija. Krećući se, potpuno nezavisno, između sveta gde je sopstvo određeno stvarima i sveta gde su stvari određene sopstvom, ona pokušava da odmota i protumači te paralelne svetove, stalno oscilirajući između večnog ponavljanja sećanja i ništavila.

NJen rad započinje tako što izabere parče drveta i počne da ga testeriše.  U tom trenutku ideja o fukcionalnosti se zaboravlja i ona stvara oblik iz svojih  pokreta i same  ideje. Služi se tradicionalnim japanskim stolarskim tehnikama i starim alatom i radi bez upotrebe metalnih spojki. Radeći na ovaj način ona nam otkriva sam postupak, i čin stvaranja dela,  pre  nego bilo koju pojedinačnu tehniku.  NJu interesuje odnos negativa i pozitiva, kako da postavi  predmete da se drže, stoje i budu u ravnoteži u prostoru.  Sve ovo sa sobom nosi ne samo filozofsko značenje već ima i praktičnu i estetsku dimenziju: svest o praznini – u Japanu ma – koja pokreće njen rad, suprotstavljena je zapadnjačkoj ideji praznine i nudi zavodljivo jezgro oko kojeg se sva materija vrti i kojoj se mora pre ili kasnije vratiti.



Asako Široki (r 1979, Tokijo) Živi u radi u Berlinu, Nemačka i Tokiju, Japan. Doktorirala je na Likovnoj akademiji, Univerziteta umetnosti u Tokiju, Japan (2008). Učestvovala je u međunarodnom studijskom programu u Künstlerhaus Bethanien u Berlinu (2013–2014).

Izložbe Asako Široki obuhvataju: A room that grows buoyant, 21st DOMANI-The Art of Tomorrow, The National Art Center, Tokijo(2019); Neighborhood Seen through Art, Community Engagement Program, Mori Art Museum, Tokijo(2018); The Other Face of the Moon, Aziski kulturni centar, Gvangju, Južna Koreja (2017); LJubavni zanos, 56. Oktobarski salon, Muzej grada Beograda, Srbija(2016); Contiguous notes, Japanisch-Deutsches Zentrum Berlin(2016); Expanding and condensing, Pola Museum Annex, Tokijo (2015); On the floor, Behind the window, Künstlerhaus Bethanien, Berlin(2014);

A Time for Dreams, 4. moskovski međunarodni bijenale za mlade umetnike, Muzej Moskve, Rusija (2014). NJen katalog On the Floor, Behind the Window, u izdanju Künstlerhaus Bethanien, Berlin, objavljen je 2014.


 



Datum objavljivanja: 30.09.2019.