Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Artreciklaža Sandre Mrkajić

U utorak, 17. februara u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, otvara se magistarska multimedijalna izložba autorke Sandre Mrkajić, pod nazivom "Artreciklaža". Izložba traje do 26. februara.

 


Artreciklaža (art – reciklaža).

ART- (umetnost, stvaralaštvo, stvoreno umetničko delo)

RECIKLAŽA –(lat. natrag, ponovo  gr. krug, kolo) jednokratno ili višekratno korišćenje otpadnih materijala u nekom proizvodnom procesu.

Kako "umire" grafički otisak i da li postoji mogućnost njegove reinkarnacije? Odgovor je povod da se istovremeno preispitaju i recikliraju lične ideje, mišljenja, stavovi o umetnosti, pa i životne navike. 

Od starih grafika postupkom mlevenja pravim pulpu,  koju oblikujem sitom u ručno pravljeni papir, a njegovom akumulacijom od više stotina papira stvaram stub. Građenje ovakvog "spomeničkog" stuba u kome se kvantitet pretvara u novi kavalitet, repetitivno ređanje listova jedan na drugi, veliki rad koji ide uz ovakav poduhvat prirodno je zahtevao i određen dokumentaristički pristup u vidu dnevnika, video beleženja I najzad stvaranja grafičkog otiska od novonastale situacije- instalacije. Ovde se zapravo radi o višestrukoj reciklaži: starog papira u novi, novog papira u instalaciju(skulpturu), skulptura (trodimenzinalni artefakt) se fotolitografijom štampa na istoj podlozi od koje je stub i napravljen. Pojavljuje se vrlo izražena ambivalentnost između toga šta je podloga koja nosi likovno delo, a šta je likovno delo samo. Moja prostorna instalacija je svojevrsni sudionik vremena sa porukama kulturološkog, pragmatičnog prizora moje priče.

                                              

      iz magistarskog rada Sandre Mrkajić


Sandra Mrkajić je rođena 1982. u Tesliću, BIH. Diplomirala na Akademiji umetnosti BK u klasi prof. Zorana Pavlovića 2004. Magistarske studije u klasi prof. Biljane Vuković završava na FLU u Beogradu. Imala je tri samostalne i više grupnih izložbi. Nagrade: 2004. Plaketa Akademije umetnosti BK, za posebna dostignuca u samostalnom umetnickom radu;  2007. Nagrada za najbolju grafiku, Galerija doma, "Vasilije Ostroški", Nikšić, RCG


 


 


Datum objavljivanja: 13.02.2009.