Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Artist in Residence - Beč

Izložba sa radovima mlade umetnice iz Beograda, Ivane Ivković, otvorena je u bečkoj galeriji ArtPoint. Na izložbi pod nazivom ,,Artists in Residence 2008”, pored Ivane, predstavljaju se i umetnici koji su pozvani od strane Kultur Kontakta.

 


Izložba sa radovima mlade umetnice iz Beograda, Ivane Ivković, otvorena je u austrijskoj galeriji ArtPoint. Posle izložbe "I am ready for you" u Arte Galeriji Ivana Ivković je u Beču izložila radove koji su nastali tokom njenog tromesečnog boravka u tom gradu. Na izložbi u ArtPointu pod nazivom ,"Artists in Residence 2008", pored Ivane, predstavljaju se i umetnici koji su pozvani od strane Kultur Kontakta.


Sam program pozivanja umetnika započet je 1992. godine sa ciljem afirmacije umetnika iz istočne i jugoistočne Evrope. Od početka programa prijavilo se preko 4500 umetnika, a više od 180 umetnika bilo je odabrano da učestvuje u celom programu. Pored Ivane, ovu stipendiju iz Srbije još su dobili: Uroš Đurić, Darija Kačić i Dejan Kaluđerović. Ideja organizacije projekta je u jačanju procesa evropskih integracija.


Galerija ArtPoint neće biti samo mesto izlaganja, već će biti i prostor za predavanja i diskusije umetnika.


Ivana Ivković izložila  je crteže srednjeg formata. U svojim radovima povezuje biografske sadržaje sa istorijsko-geografskim ili filozofskim kontekstima. Slikom i tekstom objašnjava  ličnu priču, svoju sredinu i  prijatelje.


U galeriji ArtPoint Ivana će se predstaviti i sa umetnicom Ivom Kljakić u okviru drugog projekta ,,European Cinema''. Umetnice će u ovom programu pomoću različitih  medija postavljati pitanja o evropskom identitetu.


Irina Botea tokom izložbe predstaviće svoja lična iskustva u vezi sa komunističkim režimom za vreme vladavine Čaušeskog. Njena pažnja je fokusirana na arhitekturu i urbanu strukturu kao žive svedoke istorije i simbole jedne opterećene prošlosti. "Casa Poporulu" (Nacionalna kuća), sedište parlamenta Rumununije je tema njenog video rada.


Umetnica Ana Bilankov kroz svoje fotografije, video radove i instalacije obrađuje pitanja indentiteta. U svojim radovima Bilankova prikazuje mesta, čiji položaj nije samo za posmatrače već i za umetnicu nepoznativ i nedokučiv.


Georgi Iliev, vajar, interesuje se za biblijske teme i hrišćanske ikonografije kao i za klasičnu mitologiju što predstavlja osnovu njegovih radova. U skulpturalnim objektima umetnik tematizuje svesne detalje snova, meditaciju i ekstaze.


 


 


Datum objavljivanja: 11.09.2008.