Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ARTikulacije stvarnosti

Izložba “ARTikulacije stvarnosti” Od 10. do 27. avgusta 2021. Galerija DOB-a Učesnici: Srđan Đile Marković, Gildo Bavčević, Nemanja Nikolić, Vladimir Lalić, grupa Ah Ahilej, Nikola Krstić, grupa Auf Wiedersehen, Demir Ahmetović Kustoskinja: Jelena Pavićević

Gildo Bavčević, Profit Dobit, dokumentacija performansa, 24'22'', 2013.



 


“Izložba ARTikulacije stvarnosti ima za cilj da predstavi radove muzičara/vizuelnih umetnika, koji kroz različite medije prezentuju sopstvenu poetiku i percepciju stvarnosti. Imajući u vidu kulturološki aspekt tumačenja svakodnevice, umetnici kreiraju prostor za promišljanje o umetnosti, politici, muzici, teatru i tekstu, dok kroz indirektne poruke ističu važnost artikulacije misli i egzistencije kritičkog stava.Kroz sagledavanje celine, imperativ svakako biva interdisciplinaran sadržaj, koji briše granične zone između medija i formira koncept koji posmatraču ukazuje na divergentan pristup umetnosti.”



Deo predgovora iz kataloga kustoskinje Jelene Pavićević



 



Sastavni deo izložbe u Centralnom holu Doma omladine Beograda, čine fotografski zapisi Marka Ristića (“Zamrznuti tonovi”) sa rokenrol koncerata koji su nastali u poslednjih nekoliko godina. Autor je na poetičan način zabeležio izvedbe poznatih lokalnih bendova, ali i njihovu interakciju sa publikom. Kroz ritam, boju, pokret i atmosferičnost, u radovima je obuhvatio vizuelno značenje potkulture u Srbiji i na taj način ostvario zapis koji arhivira momenat značenja ideologije u današnjem vremenu; time je uspostavio vezu između kulturalne odrednice muzičkih žanrova i njihove manifestacije u savremenom društvu.



Fotografije bendova: Ritam Nereda, Mortal Kombat, Nikola Vranjković, Goblini, Hype, Nadimač, Pekinška Patka, Buč Kesidi.





Izložbu podržali: Vinarija Verkat i Dogma Brewery



Prateći program na dan otvaranja izložbe: bend Asphalt Chant.





Galerija Doma omladine Beograda



Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;



nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.







Programi u Domu omladine Beograda se održavaju uz primenu svih mera zaštite od koronavirusa koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Posetioce molimo da strogo poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima.


 



Datum objavljivanja: 05.08.2021.