Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Art dijalog

Od 10. do 19. novembra, 2010. u Galeriji Remont na Trgu Republike, održava se izložba "Art dijalog". Autor projekta je Božidar Plazinić.

 


Izložba "Art dijalog" predstavlja segment projekta koji za tematski okvir ima pojam marginalnosti. Projekat se u kontinuitetu realizuje od 2006. godine u tri institucije u Čačku: psihijatrijskom odeljenju bolnice, pritvorskoj jedinici zatvora i međuopštinskom udruženju slepih i slabovidih lica. Autor projekta Božidar Plazinić izborom ovih lokacija  jasno ukazuje na njihovu perifernost, tj. društvenu marginalizovanost, bilo da se radi o margini izazvanoj bolešću, invaliditetom ili pak trenutnom izolovanošću izdržavanjem vremenske kazne u zatvoru.

Kao jezik komunikacije koristi se jezik vizuelnih umetnosti, a partneri u realizaciji projekta su profesionalci iz različitih struka: psihijatar, psiholog, sociolog, socijalni radnik, defektolog, pedagog i umetnik. U međusobnoj saradnji profesionalaca i pripadnika marginalizovanih grupa realizuje se ideja dijaloga kao priamarnog momenta u komunikaciji i kao opšteg mesta neophodnog za poimanje prirode umetnosti kao slobode izbora u tumačenju i interpretaciji stvarnosti. Kroz radionice umetnik realizuje delo dijaloškog tipa, jednu vrstu koautorskog i kolektivnog rezultata. Umetnik ovde nastupa sa idejom participativnosti, ukazujući na kontekstualnu ulogu umetnika i umetnosti.

Projekat "Art dijalog" kreira inovativan pristup u ostvarivanju komunikacije sa marginalizovanim grupama kroz okupaciono-radne terapije sa ciljem da se pripadnici pomenutih grupa osete sastavnim delom  socijalne zajednice.  "Art dijalog"  inicira približavanje savremene kulture i umetnosti prostoru koji želi da se humanizuje kako bi pozitivno uticao na njihove trenutne korisnike, na njihov svakodnevni život, ali i na njihov obrazovni, edukativni, kreativni i sociološki aspekt.


Datum objavljivanja: 04.11.2010.