Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Art Bazel

Internacionalno okupljanje privuklo je 60 hiljada umetnika, kolekcionara, kustosa i ljubitelja umetnosti iz celog sveta i preko dve hiljade predstavnika medija.

 


Među posetiocima sajma nisu bili samo ljubitelji i poznavaoci umetnosti i strušnjaci, već je ovaj događaj privukao i veliki broj umetnika kao što su Ellsworth Kelly, Thomas Ruff, Ernesto Neto, Andrea Zittel,  Dan Graham i drugih. Pariski list Le Monde piše: "Art Basel je postao najbolji svetski sajam i u svom polju ekvivalent onome što je Kanski festival u svetu filma", dok u španskom El Mundo stoji: "Ekonomska kriza? Ne bi se reklo po Art Basel-u."


Utisci učesnika Art Basel-a kreću se od zadovoljstva do entuzijazma. Poseta je bila neuobičajeno velika, a izložbi nikada ranije nije prisustvovao toliki broj važnih kolekcionara iz celog sveta, niti toliko poznatih umetnika. Hoteli u Bazelu bili su potpuno rasprodati, a preko dvestotine aviona sletelo je u toku izložbe na bazelski aerodrom. Došli su predstavnici svih značajnijih svetskih muzeja, a primećen je poseban porast kolekcionara i kustosa sa kineske, indijske, srednjoistočne i ruske umetničke scene. Prema podacima Uprave sajma, svih tristotine galerija koje su izlagale mogle su da nađu kupce, a mnogi izlagači su izvestili da su imali veoma dobru prodaju.


Rezultat je taj da je Art Basel još jednom potpalio entuzijazam umetničkog sveta – Art Basel je potvrdio da ima jedinstvenu poziciju zauzimajući prvo mesto kao najveći svetski umetnički sajam.


 


Datum objavljivanja: 09.06.2008.