Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Arslokacija

Izložba Arslokacija 25.oktobar, 2. novembar, 2017. Umetnička galerija Stara kapetanija, Kej oslobođenja 8, Zemun Otvaranje izložbe: 25. oktobar, 2017. u 19h


 


Umetnice: Ana Milenković, Isidora Krstić, Marija Avramović, Marija Marković

Autorke izložbe: Sonja Beljić, Jelena Vukadinović, Ivana Đorđević


"...U programskom konceptu izložba Arslokacija sublimira četiri autentične inividualne priče umetnica Ane Milenković, Isidore Krstić, Marije Avramović i Marije Marković, koje su osnovno likovno obrazovanje stekle u Beogradu, a zatim svoje profesionalno usavršavanje nastavile u inostranstvu u okviru postdiplomskih studija. Naziv izložbe Arslokacija u svom novonastalom značenju sugeriše ispitivanje termina dislokacija u kontekstu savremenog kretanja/izmeštanja umetnika, kao i praćenje razvojnih promena u njegovom specifičnom artističkom izrazu. Ovaj prvi samostalni projekat kustoskinja Sonje Beljić, Jelene Vukadinović i Ivane Đorđević ima za cilj da osnaži i ohrabri profesionalne relacije generacijski bliskih kustoskinja i umetnica, kao i da revitalizuje odnos umetnica iz dijaspore sa njihovom matičnom umetničkom scenom. Paralelno analizirajući njihove odabrane aktuelne radove kao i one iz beogradskog perioda, izložba se problemski fokusira na pitanja: kako se i u kakvim okolnostima stvaralaštvo umetnica modifikovalo usled značajne promene mesta boravka, jezika i kulturnog i geopolitičkog društvenog sistema. U samoj selekciji učesnica projekta, posebna važnost pridavana je njihovim personalnim likovnim poetikama, diferentnim lokacijama na koje su migrirale (London, Beč, Pariz, Njujork), kao i istraživanjima u polju savremene multimedijalne produkcije.

Postavka izložbe Arslokacija koncipirana je u tri segmenta, koja se međusobno nadopunjuju. Radovi, intervjui i lični predmet autorki govore ne samo o njihovim afirmativnim profilima, već suptilno/dovitljivo otkrivaju i deo njihovog intimnog života. Teme poput ispitivanja granica slobode, ličnih strahova, otuđenosti, svakodnevnice, rodnosti, kritike globalizma, stereotipa vešto integrišu u svoju umetničku praksu oblikujući slojevite višeznačne vizuelne konstrukte..." Iz teksta Sonje Beljić, Jelene Vukadinović i Ivane Đorđević





Ana Milenković (1988. Beograd) diplomirala je (2010) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a master studije na istom fakultetu završila je (2012), a zatim na Wimbledon College of Arts, University of the Arts London (2014). Samostalno je izlagala u Londonu i učestvovala na grupnim izložbama (Beograd, Novi Sad, London). Dobitnica je Griffin Art Prize (2016), University of the Arts London/Clifford Chance Sculpture Award (2015), kao i  Nagrade za kreativnu inovaciju iz fonda Miloš Bajić (2012).

Sajt: www.milenkovicana.net

Kontakt: milenkovicana@icloud.com



Isidora Krstić (1987. Beograd) osnovne studije završila  je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2010), a master studije u Beču na Fakultetu Primenjenih umetnosti (2016). Samostalno je izlagala (Beč, Beograd) i učestvovala na grupnim izložbama (Beograd, Berlin, Istanbul, Amsterdam, Sofija, Beč...). Dobitnica je treće nagrade na Illy Coffee Art Competition (2015) i Nagrade Stevan Knežević za crtež (2010). Aktivna je članica i jedna je od osnivača umetničkog prostora U10 u Beogradu.   

Sajt: www.isidorakrstic.com   

Kontakt: mail@isidorakrstic.com


Marija Avramović (1989. Beograd). Na  Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu diplomirala je (2011), i završila master studije (2013). Trenutno pohađa master studije na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, u Parizu. Izlagala je na brojnim samostalnim (Beograd, Pariz, Karlsrue) i kolektivnim izložbama (Beograd, Nansi, Lisabon, Karlsrue, Pariz, Sombor). Od 2014. je članica ULUS-a.  

Sajt: www.marijaavramovic.blogspot.rs

Kontakt: avramovic_mar@hotmail.com



Marija Marković (1985. Čačak) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu diplomirala je (2009), a master studije završila (2011). Na Parsons The New School u Njujorku završila master studije (2017). Samostalno je izlagala (Beograd, Kragujevac) i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama (Majami, Njujork, Beograd, Gornji Milanovac, Niš...). Dobitnica je nagrade Nove alternative (2011) i članica je ULUS-a od 2012.

Sajt: www.marijamarkovic.com

Kontakt: markm197@newschool.edu


 



 


Datum objavljivanja: 23.10.2017.