Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ars fumandi

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 5. marta 2009. godine u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Ars fumandi" čiji je autor mr Milica Križanac, kustos Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda.

 


Ova izložba izazvala je veliko interesovanje stručnjaka i publike a po oceni posetilaca proglašena je najboljom izložbom u okviru Noći muzeja 2007. u Srbiji. Kolekcija sadrži 106 predmeta od keramike, porcelana i stakla. Izložbu ispred Narodnog muzeja Zrenjanin preuzima kustos Odeljenja primenjene umetnosti Mileva Šijaković čime se po prvi put ostvaruje saradnja sa Muzejom primenjene umetnosti iz Beograda.

Izložba traje do 5. aprila 2009. godine.


Tekst o izložbi (preuzet sa sajta Muzeja primenjene umetnosti):

Pojave vezane za proizvodnju i konzumiranje duvana u prošlosti, sve češće su predmet istraživanja naučnika i muzeologa, koji na osnovu istorijskih činjenica ili muzejskih kolekcija sagledavaju, prate i objašnjavaju fenomen pušenja duvana. Za korišćenje ove egzotične biljke Evropljani su s posebnom pažnjom naručivali, a zanatlije sa dosta umešnosti izrađivali veoma lepe, dekorativne, a često i luksuzne predmete. Predmeti umetničke obrade koji su služili za razne vidove upotrebe duvana, od 17. do sredine 20. veka, sakupljaju se i čuvaju u Muzeju primenjene umetnosti a ovim izlaganjem postaće dostupni i široj kulturnoj javnosti.

U naše krajeve običaj pušenja kao i upotrebu lula orijantalnog tipa doneli su Turci u 17. veku, dok njihova masovnija izrada u Srbiji započinje u 19. veku. Lule načinjene od keramike, porcelana ili meršama su svakako najreprezentativniji predmeti primenjene umetnosti vezani direktno za pojavu konzumiranja duvana. Na osnovu njihovih oblika i dekoracije moguće je utvrditi epohu, imovinsko stanje, ali i estetske kriterijume njihovih vlasnika.

Cilj pomenute izložbe MPU je da pokaže upotrebu duvana kroz istoriju preko predmeta umetničkih zanata koji se čuvaju u muzejskim kolekcijama (lule, muštikle, nargile, tabakere...), a koji su na našoj teritoriji sporadično naučno obrađivani.


Portfolio Narodni muzej Zrenjanin


Datum objavljivanja: 02.03.2009.